szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ukrajna kész befogadni Borisz Berezovszkij brit menedékjogot élvező orosz ex-oligarchát, és nem adja ki Oroszországnak, amely körözést adott ki ellene - mondta az új ukrán igazságügyi miniszter egy moszkvai lapnak.

"Ukrajna kétoldalú szerződést írt alá Oroszországgal a bűncselekményekkel gyanúsított személyek kölcsönös kiadásáról. Ez vonatkozik Berezovszkij úrra. De Ukrajna egyúttal részese a genfi egyezménynek is, amely előírja, hogy az egyik részes államban menekültstátust kapott személyek automatikusan élvezik ezt a státust a többi részes államban is" - állapította meg Roman Zvarics az Izvesztyija keddi számában, hozzátéve: mivel a nemzetközi jog a többoldalú szerződéseknek elsőbbséget ad a kétoldalúakkal szemben, Berezovszkij úr esetében a genfi egyezményt kell alkalmazni.

A Londonban élő Berezovszkij január végén jelentette be, hogy Kijevbe akar költözni. Az egykori oligarcha Borisz Jelcin orosz elnök környezetéhez tartozott, de szembekerült utódával, a 2000-ben megválasztott Vlagyimir Putyinnal, és 2001-ben emigrációba kényszerült. Az orosz igazságszolgáltatás nagy kárt okozó csalással és hivatali visszaéléssel vádolja.

Az Izvesztyijának arra a kérdésére, hogy nem lenne-e egyszerűbb Berezovszkijt nemkívánatos személlyé nyilvánítani, s ezzel elejét venni a "hidegháborús" bonyodalmaknak Moszkvával, Zvarics rámutatott: "Ehhez megfelelő indokok kellenének. Ha Berezovszkij nemkívánatos személlyé válik számunkra, akkor miért kívánatos Jurij Luzskov moszkvai polgármester?" - tette fel a kérdést, arra utalva, hogy Luzskov novemberben részt vett egy kelet-ukrajnai szeparatista kongresszuson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Berezovszkij hirdetéskampányt indított Putyin ellen

A londoni száműzetésben élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij neves értelmiségiek által szignált, teljes oldalas politikai hirdetést adott fel a vezető amerikai és brit napilapokban, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnök veszélyességére figyelmeztetett.

Világ

Berezovszkij képviselőként visszatérne Oroszországba

Borisz Berezovszkij, a gyanús privatizációs ügyei miatt Londonban száműzetésben élő orosz nagyvállalkozó hazatér, ha parlamenti képviselővé választják a decemberi választásokon. Berezovszkij Borisz Jelcin elnöksége idején tett szert óriási gazdasági befolyásra, de Putyin elnökké válása után kegyvesztett lett.

MTI Világ

Ukrajnába készül áttelepülni Berezovszkij

Borisz Berezovszkij, emigrációban élő orosz mágnás azt tervezi, hogy Londonból, ahol politikai menekült státust élvez, áttelepül Ukrajnába - jelentette szombaton a Gazeta.ru orosz internetes újság.