szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eörsi Mátyás szabaddemokrata politikus kolozsvári előadásának megakadályozását parodizálná az az akció, amelyet csütörtökre szervez a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) épülete előtt egy kolozsvári értelmiségi csoport.

A szervezők egy Nyugat-Európában dívó megmozdulási forma, "flashmob" révén kívánják kifejezésre juttatni üzenetüket. A flashmobon rövid ideig gyűlnek össze az emberek, akiket korábban interneten keresztül, levelezőlistákon értesítenek arról, hogy mit kell tenniük. A "villámgyülekezet" tagjai rendszerint az ilyen rendezvényeken látják egymást először.

A kolozsvári flashmob szervezői honlapon arra kérik a résztvevőket: hozzanak magukkal egy tárgyat, amelyre az igen szó legyen ráírva. A szervezők szerint "az igen emberibb, mint a nem, és az igenre törekedni jó."

Eörsi Mátyás szombati kolozsvári esete heves visszhangot váltott ki az erdélyi közéletben. Huszonhat erdélyi magyar közéleti személyiség például tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Az egyetemes emberi jogokkal és a közérdekű kérdések megvitatásához szükséges kulturált párbeszéd követelményeivel ellentétesnek tartják, hogy március 5-én az EMTE kolozsvári székhelyén Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselő szólásszabadságát korlátozták a tüntetők.

A Szilágyi Pál rektor által aláírt közleményben az egyetem vezetősége elhatárolódott a "sajnálatos incidenstől". Emlékeztet: sem az EMTE hallgatói, sem oktatói nem vettek részt az előadást megakadályozó tiltakozó akcióban, és annak megszervezésében. "Az egyetem kizárólag az oktatást és a tudományos kutatást szolgálja, és nem lehet egyes politikai pártok céljait szolgáló megnyilvánulások színtere" - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Tüntetők akadályozták meg Eörsi Mátyás kolozsvári előadását

Tüntetők akadályozták meg szombaton Eörsi Mátyást Kolozsváron abban, hogy megtartsa előadását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE). Az SZDSZ-politikus sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Gyurcsány Ferenc március 15-re Erdélybe tervezett látogatásával kapcsolatos értesülést.

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

37 990 forintba kerül az ország legdrágább hamburgere

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Duma Aktuál: Lawrence Butcher simán lenyomná Trumpot és Bident

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre

Milliókat kapott az államtól a Bajkai Istvánhoz köthető vállalkozás üdülőfejlesztésre