Az 1927. április 16-án az Inn partján, a bajorországi Marktlban született Joseph Ratzinger – mostantól XVI. Benedek – személyében a bíbornokok, ahogyan azt a sajtó már jó előre megtippelte, átmeneti pápát választottak, s ez akkor is így lenne, ha a szentlélek akaratából az új pápa 120 évig élne.

Tekintse meg
az új pápáról szóló galériánkat!
© AP
Átmeneti pápa Ratzinger abban az értelemben is, hogy már II. János Pál pápasága idején is egyre fokozódó, nagyjából az ezredfordulóra pedig döntő befolyásra tett szert a Vatikánban II. János Pál pápa mellett, sőt, olykor, helyett.

Az 1962-1965-ös II. Vatikáni Zsinaton még ő is liberális szellemű tanácsadóként vett részt, akinek konzervatív fordulata a 68-as diáklázadások „erkölcsi felfordulása”, a „marxizmus és az ateizmus káosza” hatására történt. Bár még a zsinati reformpápa, VI. Pál nevezte ki bíborossá, igazi karrierje azután indult meg, hogy II. János Pál 1981-ben megtette a Szent Inkvizíció jogutódjának, a Hittani Kongregációnak a prefektusává. Azóta mint a hit őre számos „eretnek” vagy „eretnekgyanús” nézetű teológust tiltott el az egyház nevében való tanítástól, illetve közösített ki az egyházból. Ő intézte például Hans Küng, Leonardo Boff, Eugen Drewermann, illetve Bulányi György ügyét.

1999-ben II. János Pál és a Lutheránus Világszövetség képviselői ökumenikus örömünnepet ültek: október 31-én közös nyilatkozatot adtak ki a megigazulásról, amely e szerint egyedül hit által, kegyelemből történik. Ezt tanította Luther, vagyis évszázados háborúskodást lezárva a katolikus egyház roppant komoly lépést tett a keresztények egysége felé.

Egy év sem telt el azonban, s 2000. szeptember 5-én megjelent a Vatikán újabb enciklikája, amely a korábban még testvéregyháznak titulált protestáns egyházakat már csupán „vallási közösségekként” említi, olyan terminust használva rájuk, mint amilyet például a buddhista, zsidó, hindu vagy muszlim közösségek megjelölésére használ. Ezt az enciklikát személyesen Ratzinger jegyezte, aki azóta is vasszigorral őrködött a doktrínákon és az erkölcsökön. Mostantól XVI. Benedek pápaként folytathatja ugyanezt.

Ő az egyház számára a konzervatív megoldás, a katolikusok számottevő része számára pedig a csalódás. Csalódás azoknak, akik a modernizmus-ellenes és a pápát 1870-ben tévedhetetlennek nyilvánító I. Vatikáni Zsinat – szerintük poros és visszahúzó – szellemisége helyett a XXIII. János és VI. Pál pápaságai idején ülésező, sokirányú nyitást kezdeményező II. Vatikáni Zsinat szellemét tartják követendőnek, annak a zsinatnak a szellemét, amely először fogalmazott meg a nem keresztény egyházakkal, a nem katolikus keresztényekkel, a zsidósággal kapcsolatban az egyház nevében toleráns nyilatkozatokat.

A II. Vatikáni Zsinat szellemére hivatkozott a Németországban és Ausztriában bő egy évtizede indult „egyházi népi kezdeményezés”, amely ilyesféle kérésekkel fordult a Vatikánhoz:

ne csak Róma, hanem a helyi egyházak is kapjanak beleszólást a püspökök kinevezésébe; nőket is szentelhessenek pappá; a papi hivatalt nem szabad a nőtlen életmódhoz kötni. Ismerjék el a nők felelősségét a fogamzásszabályozásban; az utóbbit ne azonosítsák az abortusszal; tanúsítson az egyház több megértést a házasság előtti nemi kapcsolatokat, illetve a homoszexualitást illetően, s több irgalmat azokkal szemben, akik bajban vannak – például az elvált és újraházasodott emberekkel szemben, akiktől a jelenlegi gyakorlat szerint megtagadják a szentségek kiszolgáltatását, vagy a megnősült papokkal szemben, akik ma nem gyakorolhatják hivatásukat.

Ezekre a mai katolikusok nagy részét élénken foglalkoztató kérésekre a Hittani Kongregáció, illetve annak prefektusa, mind visszautasítással felelt.

Megválasztása továbbá csalódást okozott azoknak is, akik az egyház globális nyitását, például egy latin-amerikai vagy afrikai pápa megválasztásét remélték.

Mindazonáltal az, hogy nem akármelyik konzervatív bíboros, hanem maga a dogmákon őrködő kongregáció szigorú vezetője lett a pápa, akár még enyhülést is hozhat. A helyzetet némiképp ahhoz hasonlatos, amikor – Leonyid Brezsnyev halálával – Jurij Andropové, a KGB vezetőjéé lett a főhatalom a Vatikánhoz hasonlóan a hatalmat hierarchikusan koncentráló Szovjetunióban. Andropov – akárcsak az egyházában Ratzinger – az elhárítás embere volt, mégis, az ő rövid szovjet pápasága alatt indult meg az az enyhülés, amely aztán Gorbacsovhoz és a nyitáshoz vezetett. Vajon hoz-e enyhülést – a Ratzinger-vezette Hittani Kongregáció korszakához képest XVI. Benedek pápaságának időszaka?

Gerlóczy Ferenc

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Magyar jókívánságok az új pápának

Magyarország eltökélt, hogy a Szentszékkel való jó viszonyát XVI. Benedek pápai szolgálata alatt is továbbfejleszti - írta kedden este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök abban a levélben, amelyben jókívánságait fejezte ki az új pápának.

MTI Világ

Könnyen lehallgathatók a pápaválasztók

A pápaválasztók ugyan bezárkóznak a sixtusi kápolnába, sőt azután is titokban kellene maradni annak, ami ott történik, de a dolgok valószínűleg nem sokáig maradnak rejtve. A pápaválasztás részletei a múltban sem maradtak titokban, s várhatóan most is minden kiszivárog - írja a római La Repubblica című napilap.

MTI/hvg.hu Világ

Joseph Ratzinger az új pápa

A 78 éves német Joseph Ratzingert választották meg a katolikus egyház 265-ik pápájának. II. János Pál utódja a XVI. Benedek nevet választotta. Az új pápát eddig erősen konzervatív nézeteiről ismerték a katolikus világban.

Világ

A pápaválasztó konklávé befutói lehetnek

A bíbornokok már nem nyilatkoznak, a sajtóban és az interneten annál élénkebb a találgatás a következő pápa személyéről. A globális tippelési versenyből az tűnik ki, hogy az olaszok olasz, a brazilok brazil, az indiaiak indiai pápát szeretnének; a konzervatívok konzervatív, az újítók újító egyházfőnek örülnének.

Vélemények

A következő pápa

Tíz évvel ezelőtt osztrák és német katolikusok egyfajta egyházi-népi kezdeményezés keretében olyan reformköveteléseket fogalmaztak meg, amelyek megoldása a mindenkori pápa kezében van: legyen az egyház testvéri közösség, ne pedig hatalmi struktúra, legyenek a nők egyenjogúként kezelve, egészen a pappá szentelésig menően, a papok maguk dönthessenek a nőtlenség ellen vagy mellett, a szexualitásról ne úgy tanítson az egyház, mintha az csak kísértés és bűn lenne, s egyáltalán, a szószékről ne pokollal fenyegető beszédek hangozzanak el, hanem az evangélium bátorító jó híre.

hvg.hu Világ

Ratzinger és Martini a legfőbb esélyesek a pápaválasztáson

A korábbi milánói érsek lehet Joseph Ratzinger bíboros egyetlen vetélytársa, amikor jövő hét hétfőn összeül a pápaválasztó konklávé. Előfordulhat, hogy egyikük sem szerzi meg a szükséges mennyiségű szavazatot, ebben az esetben újabb jelölteket állíthatnak a konklávé tagjai.

MTI Világ

Már elkészült az új pápa ruhája

Róma központjában három fehér reverenda került ki a neves egyházi szabóság, a Gammarelli "divatház" belvárosi üzletének kirakatába: immár évszázadok óta e család minden konklávé előtt három méretben varr ruhát az új katolikus egyházfő számára.

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Meghalt egy 10 hónapos kislány, akit anyja bántalmazott Kunmadarason

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Eddig nulla bankautomata volt Hortobágyon, most kettőt is felszereltek

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Baleset miatt kerülőúton közlekedik több nemzetközi vonat

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Minden légiutas álma teljesült egy amerikai férfinak

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát

Hangok, okospohár és klimatizált párna segíthet átvészelni a kánikulát