szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet japán és amerikai vállalatokat bírál, amiért egészségére ártalmas anyagokat használnak az általuk gyártott számítógépekben és telefonokban. A hulladék-hasznosítást kínai munkások végzik, s a mérgező anyagok az ő egészségüket károsítják.

A Greenpeace elektronikai hulladékokból készült 2,7 méter magas alkotással hívja fel a  China Beijing High-Tech Expo technológiai vásár látogatóinak figyelmét kilenc külföldi elektronikai vállalatra. A cégek karcinogén vegyületeket, például gyúlásgátlót alkalmaznak termékeikben. A Greenpeace szerint az alkalmazott vegyületeknek létezik nem toxikus alternatívája.

A környezetvédők által kipellengérezett vállalatok: Motorola Inc., Matsushita Electric Industrial Co., Toshiba Corp., Hewlett-Packard Development Co., Fujitsu-Siemens Computers, International Business Machines Corp., Dell Inc., LG Electronics.
   
Az elektronikai alkatrész hulladék többnyire illegális úton érkezik Kínába, ahol munkások kézzel válogatják szét a fémet a műanyagtól. Az előbbit ismeretlen vevők vásárolják fel, az utóbbit pedig általában elégetik.
   
Kínában nem létezik az elektronikus hulladék feldolgozást nyilvántartó nemzeti statisztika. A Greenpeace szerint a feldolgozott mennyiség 47 százaléka illegális kereskedelmi utakon mozog és ennek is legnagyobb része Hongkongon keresztül jut be az országba. A kínai kormány adatai szerint tavaly ötmillió
számítógépet selejteztek ki az ország fővárosában Pekingben.
   
Az ország nem rendelkezik az elektronikus hulladék feldolgozását szabályozó törvényekkel. Egyes régiók viszont helyi szinten szabályozzák a kérdést. A fejlődő országokra általában is jellemző a lazább törvényi szabályozás, ami az alacsony munkabérekkel társulva nagy vonzerőt gyakorol a toxikus anyagokat használó készülék gyártókra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Börtön a Greenpeace-hajó kapitányának

Féléves börtönbüntetésre ítélte a spanyol igazságszolgáltatás a Greenpeace két évvel ezelőtti háborúellenes akciójában főszerepet vállaló hajó kapitányát.

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Magyarországon is elérhetővé válik az EKG-funkció a Samsung okosóráiban

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Soron kívül oltották be a gyöngyösi polgármestert

Halálos gázolás Rákosrendezőnél

Halálos gázolás Rákosrendezőnél