A minden eddiginél nagyobb koncertet, amelyen 160 világsztár lépett fel, milliárdok élvezhették. A Live 8 szlogenje – „nem a pénzedre, rád van szükség” – jelezte, hogy ezúttal nem pénzgyűjtésről, hanem nyomásgyakorlásról van szó. A G8 skóciai csúcstalálkozójának résztvevőit akarják meggyőzni: adjanak több segélyt az afrikai országoknak, és engedjék el az adósságaikat. Ám a tapasztalatok nem sok jóval kecsegtetnek.

Bob Geldof. Az öröm pillanatában
© AP
Hetekig erről fognak beszélni a politikusok, írni az újságok, és a sztároknak hála az afrikai szegénység ismét a nemzetközi érdeklődés középpontjába került. De a szombati megakoncert után milyen konkrétumok várhatók? Bob Geldof és a nemzetközi aktivista szervezetek a szegény országok adóságainak elengedését, az Afrikának szóló segélyek megkétszerezését sürgetik. Ám a gazdag országok skóciai találkozóján csak 14 milliárdot fognak elengedni 18 nagyon szegény országnak. És Blair ugyan kész megkétszerezni az Afrikának nyújtott évi segélyeket 2010-re, de ez csupán 25 milliárd dollárt jelent. Ezt dupláznák meg 2025-re 50 milliárdra. Összehasonlításul: Afrika pillanatnyilag 300 milliárd dollárnyi adósságteher alatt görnyed.

Geldof harmadik javaslata már komolyabb hatást válthatna ki: a fejlődő országokat diszkrimináló kereskedelemben követel új szabályokat. A gazdag országok évente 250 milliárd dollárt költenek mezőgazdaságuk támogatására. Az afrikai gyapottermelők gyakorlatilag ki vannak zárva az amerikai piacról, amit Washington a hazai termelők támogatásával körömszakadtáig védelmez. De az EU agrárrendtartása sem különb. Ezt a kényes témát a Nyolcak szerdai találkozójukon nem is érintik

Ha valami csoda folytán hirtelen mégis elindulna a segélyáradat Afrikába, vajon enyhítené-e a 800 milliós kontinens nyomorát? Éppen most jött ki két Valutaalap-szakértő, Raghuram Rajan és Arvin Subramanian tanulmánya, amely szerint semmilyen adat nem támasztja alá, hogy a segélyek nyomán gyorsulna a leszakadt országok gazdasági növekedése. Sőt, a beáramló pénzek felnyomják a helyi valuta árfolyamát, ami visszavetheti az exportot, ráadásul a talált pénz a kormányokat meggondolatlan, pazarló költekezésre csábítja. Maga Mbeki dél-afrikai elnök a hétvégén nyilatkozott úgy Maliban, hogy kár Afrika korrupt kormányaiba újabb milliárdokat belenyomni, jobb lenne a pénzt azoknak a beruházóknak adni, akik Afrika felemelkedését szolgálják.

Valami hasonlót próbál javasolni a Magyarországon is jól ismert amerikai gazdasági szakember, Jeffrey Sachs. A londoni Sunday Times tegnapi kiadásában azt ajánlja, a G8 dolgozzon ki nagyszabású segélycsomagot. Ebből segítenék az afrikai törpebirtokokat – ezeken él a földrész 850 millió lakosának háromnegyede –, hogy a gazdálkodók önellátáson túl, piacra is tudjanak termelni, és fejleszteni tudják gazdaságaikat. Afrika mindeddig elmaradt „zöldforradalmát” kell tehát megvalósítani. Nagyszabású egészségügyi programmal kell visszaszorítani az afrikai országok gazdaságait zuhanórepülésbe küldő maláriát és AIDS-et, merész infrastrukturális beruházásokkal pedig a földrészt keresztül-kasul szelő vasút- és autópálya hálózatokat kell kiépíteni.

Pozitív példa: Tanzánia (Oldaltörés)

Mi segít rajta?
© AP
Mindezek a javaslatok jól hangzanak, de továbbra sem adnak feleletet az égető kérdésre: miként lehet kívülről Afrikát „megmenteni”. Nemcsak arról van szó, hogy a segélyek igazán nem segítik a korrupt kormányokkal és gyakran polgárháborús állapotokkal megnyomorított afrikai országokat. Az is teljesen a levegőben lóg, hogy ki adjon segélyeket, kinek, mennyit és milyen feltételek mellett? A Világbank egyik legnagyobb dilemmája mind a mai napig, hogy azoknak szeretne leginkább kölcsönöket, akár kamatmentesen is adni, akiknél jó helyre kerül a pénz, ahol tényleg tesznek valamit a szegénység ellen. Ezek az országok azonban nem szorulnak a Világbank gyámkodására, felvehetnek kölcsönt a tőkepiacról, a rendes kereskedelmi feltételek mellett.

Ha most az adóság-elengedés – ahogy több civil szervezet követeli – általános lesz, a magántőke még inkább elbátortalanodik, hogy oda adjon pénzt, ahonnan biztosan nem kapja vissza. 2003-ban a világon összesen 135 milliárd dollárt fektettek be közvetlen tőkeberuházás címén, ebből mindössze 9 milliárd jutott Afrikának, ez a 2001. évinek mindössze a fele volt.

Mi tehát a megoldás? A Newsweek nemzetközi kiadásának legújabb összeállítása Tanzániát hozza fel példának. Az ottani kormány, megszabadulva Nyerere elnök csődbe ment „afrikai szocializmus” hóbortjától, nagyon is céltudatos országépítésbe kezdett. Harcot indított a korrupció ellen, felszámolta az állam bányászati monopóliumát, beengedte a külföldi vállalatokat, erőteljesen támogatja a kistermelőket. Ma Tanzánia Afrika egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, évente 6–7 százalékkal nő a GDP, az ország prosperál. Az adóbevételek növekedésével többet tudnak költeni szociális célokra, erre megy most az éves költségvetés fele. Kötelezővé tették az általános iskola elvégzését.

A tanulság: Afrika országainak nem a sült galambot kell várniuk, elsősorban magukon kell segíteniük, ha a szegénység elleni harcot győztesen akarják megvívni. A gazdag országok ezt helyettük nem tehetik meg. A segítésnek mindamellett rengeteg módja van, de az, amit Geldof és társai erőltetnek, bármennyire jó szándékúan is, önmagában semmit sem old meg, sőt, még árthat is.

-rr-

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Tokióban már szól a Live 8

Kezdetét vette Tokióban minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő koncertsorozata, a Live 8, amelyen világsztárok igyekeznek felébreszteni a világ lelkiismeretét a fejlődő országok nyomora miatt.

Panoráma Tech

Az éhség kergette el őseinket Afrikából?

A modern ember nem az eddig feltételezett útvonalon vándorolt ki Afrikából, hanem elképzelhető, hogy a tenger gyümölcsei iránti éhség késztette rá őket, hogy 60-75000 évvel ezelőtt a Vörös-tenger és az Indiai-óceán mentén eljussanak Ázsiába – ezt a feltételezést közölték Leeds és Glasgow egyetemének tudósai a Science amerikai tudományos folyóirat legújabb számában.

MTI Világ

Az ebolához hasonló vérzéses láz pusztít Afrikában

Az ebolával rokon Marburg-vírus által okozott vérzéses láz járványa 95 ember életét követelte eddig októberi kitörése óta Angola északi részén - közölte szerdán Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Világ

Dárfúr „tisztán afrikai ügy”

Elutasítottak bármiféle külföldi beavatkozást az erőszak sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban a rendezésben érintett afrikai országok tripoli csúcsértekezletükön.

MTI/hvg.hu Világ

Véget ért a Live 8, a politikusokon a sor

Minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes koncertsorozata zajlott közép-európai idő szerint szombat reggeltől vasárnap hajnalig világszerte. Tokióban, Johannesburgban, Berlinben, Londonban, Párizsban, Rómában, Torontóban, Moszkvában és Philadelphiában a világ legnagyobb rock- és popsztárjai léptek fel.

Nemzetközi gazdaság

Afrika a peremen

- Afrikában az átlagos életkor 47 év (kilenc országban a 40 évet sem éri el);- a kormánykiadások 25 százaléka tűnik el...

MTI/hvg.hu Világ

Megkezdődtek a Live 8 európai rendezvényei

Százezres tüntetés vezette fel Edinburgh-ben szombat délután minden idők legnagyobb, földrészeken átívelő szegénységellenes demonstráció- és koncertsorozata európai rendezvényeit.

MTI Világ

Nobel-díjas író az afrikai sajtószabadság védelmében

Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai író a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) Nairoban összeült tanácskozásán arra szólította fel az afrikai újságírókat, hogy hallassák hangjukat az állami megtorlástól fenyegetett kollégáik érdekében Afrikában.

MTI Kult

Újabb segélylemez Afrikáért

A 20 évvel ezelőtti We Are the World című világsikerű dalt hamarosan ismét felveszik, ezúttal Mi vagyunk a jövő címmel. A bevételt a popsztárok Afrika éhezőinek megsegítése kívánják fordítani.

Hét nap

KELET-AFRIKAI ÖLDÖKLÉSEK

Hutu lázadók lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel legalább 160 kongói tuszit mészároltak le múlt pénteken egy...

Világ

Live 8 – ahol tud segít. Rajtunk is?

Amikor ezeket a sorokat írom, javában zajlik a nyolchelyszínes, monstre koncert, amelyet a rock and roll arisztokrácia rendez, hogy felhívja a fejlett világ figyelmét az egész földrészeket sújtó nyomorra, s hogy enyhítésére kikényszerítsen valamit a G8 tagországokból.

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Egy évet kapott a magyar, aki Allah akbart kiabálva fenyegette a rendőröket

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Zebrán gázoltak halálra egy nőt Budapesten

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak