szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Észak-Korea a phenjani rádió szerint kész csatlakozni az atomsorompó-egyezményhez, ha sikerül megoldani a jelenlegi nukleáris vitát. Az észak-koreai külügyminiszter az atomfegyverkezés leállításának feltételéül szabta az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését.

A vasárnapi rádiójelentés szerint, Pek Nam Szun észak-koreai külügyminiszter közölte a héten Laoszban tartott ázsiai-csendes-óceáni fórumon: hazája türelmesen várja, hogy megtalálják a kivezető utat abból a helyzetből, amely atomfegyver előállítására kényszerítette.

Pek pénteken mondott beszédet Vientianéban, míg Pekingben észak-koreai képviselők a hatoldalú tárgyalásokon vettek részt, amelyek célja, hogy meggyőzzék Phenjant: hagyjon fel atomfegyverkezési programjával.

"Észak-Korea csatlakozik az atomsorompó-egyezményhez, ha a nukleáris kérdést sikerül józanul megoldani, és hozzájárul a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseihez" - idézte az állami rádió Pek szavait.

Az észak-koreai külügyminiszter az atomfegyverkezés leállításának feltételéül szabta az egész Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését. Csung Dong Jong dél-koreai országegyesítési miniszter vasárnap jelentette be, hogy a két Korea kész októberben a határon átvezető utakat és vasútvonalakat megnyitni. A megállapodásra azután került sor, hogy a múlt hónapban Kim Dzsong Il észak-koreai vezetővel tárgyalt Phenjanban.

Pekingben a két Korea, Oroszország, az Egyesült Államok, Japán és Kína részvételével folytatódtak vasárnap az észak-koreai atomprogramról tartott tárgyalások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Észak-Korea békeszerződést kíván aláírni az USÁ-val

Észak-Korea az 1953-ban véget ért koreai háború végén aláírt fegyverszüneti megállapodást felváltó békeszerződést kíván aláírni az Egyesült Államokkal - közölte pénteken a phenjani külügyminisztérium szóvivője, aki szerint a békeszerződés révén megoldható lenne a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése.

MTI Világ

Kétoldalú amerikai-észak-koreai egyeztetés Pekingben

Egy és negyed óráig tartó, kétoldalú amerikai-észak-koreai egyeztetést tartottak hétfőn a kínai fővárosban, Pekingben, egy nappal az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi tárgyalássorozat újabb fordulója előtt.

MTI Világ

Észak-Korea: rizsért reaktort?

Észak-Korea elfogadta, hogy a hatoldalú tárgyalások hónap végén esedékes újrakezdődő fordulóján válaszol arra az amerikai javaslatra, amely szerint nukleáris leszerelés fejében segélyben részesülne.

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Dárdai elbeszélgetett sértődős gólszerzőjével

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt

Medgyessy szerint hibázott a DK, amikor a keleti vakcinák ellen beszélt