szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ammáni Hyatt szállodában önmagát felrobbantó merénylő iraki akcentussal beszélt - derül ki az egyik szállodai alkalmazott vallomásából. A robbantásoknak nincs magyar áldozatuk - nyilatkozta hazánk jordániai nagykövete.

© AP
Nincs magyar áldozata a szerdai ammáni robbantásoknak - tájékoztatott Dobokay Gábor, a jordániai fővárosban akkreditált magyar nagykövete. Mint elmondta: mind a három szállodát végigkérdezték, de a Radisson hotelen kívül a másik kettőben nem voltak bejelentett magyar vendégek. A Radissonban ugyan egy magyar házaspár lakott, de ők a merénylet időpontjában éppen a magyar külképviseleten vendégeskedtek.
   
Hírügynökségi értesülések szerint a Grand Hotel Hyattban, a Radisson SAS és a Days Inn szállodában elkövetett merényleteknek 57 halálos áldozata és 300 sebesültje volt.

Dobokay Gábor elmondta: Jordániában tartózkodik egy 35 fős magyar turistacsoport is, de ők szerdán Akabába tettek kirándulást, így a csoport tagjainak nem esett bántódása.

Szerda este a jordániai főváros három ötcsillagos szállodájában robbantak bombák; helyi források szerint legalább két helyen öngyilkos merénylők robbantották fel magukat. A szállodákat főként turisták és Irakkal üzleti kapcsolatban álló vállalati emberek látogatják. A jordán kormány rendkívüli intézkedéseket jelentett be: megerősítették a királyi palota, a kormányhivatalok, és más stratégiai jelentőségű pontok védelmét. 

Az ammáni Hyatt szállodában önmagát felrobbantó merénylő iraki akcentussal beszélt - derül ki az egyik szállodai alkalmazott vallomásából.
   
"A szálloda biztonsági szolgálatának egyik alkalmazottja egy emberrel beszélt, aki gyanúsnak tűnt neki, és aki iraki akcentussal válaszolt, közölve, hogy csak egy szempillantást szeretne vetni a szállodára" - mondta egy ammáni biztonsági illetékes. A férfi néhány perccel később felrobbantotta magát. Az öngyilkos merénylő világosan látható a szálloda biztonsági kamerája által készített felvételen, a személyazonossága még megállapításra vár - közölte a biztonsági forrás.
   
A robbantások előtt a jordániai főváros határában egy tartálykamion gyulladt ki, és a hatóságok szerint a tűzesetnek köze van a merényletekhez. Biztonsági források úgy vélik: a jármű lángra lobbanása nem véletlen volt, hanem azt készakarva gyújtották fel, hogy az oltáshoz, illetve a mentéshez sok tűzoltót, rendőrt és polgári védelmi szakembert vezényeljenek ki, és ezzel elvonjanak a
szállodákban történt robbantások következményeinek felszámolásától jelentős számú mentőalakulatot. A tartálykocsi távol a hotelektől gyulladt ki.

Egy bizonyos számú izraeli állampolgárt evakuáltak a jordániai biztonsági erők a merényletek célpontjává vált ammáni szállodákból még a robbantások előtt - írta internetes kiadásában a Háárec című izraeli napilap. A lap úgy tudja, hogy az evakuációt egy különleges riadó után rendelték el, majd a biztonsági erők kíséretében hazautaztatták az izraeli állampolgárokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Terrortámadás Jordániában

A jordániai főváros három ötcsillagos szállodájában robbanások voltak- feltehetően ismét az al-Kaida adott hírt magáról. A halottak és sebesültek száma egyelőre ismeretlen.

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Húsz rakétával állt bosszút Izraelen az Iszlám Dzsihád

Két éve nyitott, másodszor lett az ország legjobb étterme a Stand

Két éve nyitott, másodszor lett az ország legjobb étterme a Stand

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?

Gúzsba kötve táncolni: mit ígér a budapesti büdzsé?