szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Omar Sharif keresztény lett. Adok egy tanácsot, testvérek: meg kell ölnötök" - idézte a Corriere della Sera című olasz napilap az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz közelálló asz-Szasz honlapot, amelyen halálosan megfenyegették a színészt, mert "hitetlenek" megszemélyesítését vállalta több filmben.

Omar Sharif, eredeti nevén Michel Salub Egyiptomban élő libanoni maroniták leszármazottja, akit születésekor megkereszteltek. Az iszlámra akkor tért át, amikor feleségül vette a muzulmán Faten Hamamát, az egyiptomi Sofia Lorent. A 73 éves színész azonban gyakorlatilag mindig világi életmódot élt, szerette a nőket, a jó italt és a bridzset. Az utóbbi években azonban gyakran beszélt a hívők közötti párbeszéd szükségességéről. Erről szólt a Monsieur Ibrahim és a Korán virágai című filmje, amelyben egy zsidó kisfiút nevelő idős muzulmánt alakított.

Sharif legutóbbi filmjét élete legszebb szerepének tartja és szüleinek ajánlotta. Az olasz RAI Uno televízió számára készített Szent Péterben ő volt a címszereplő. A fenyegetés Marokkóban érte, ahol A tízparancsolatot forgatják. A filmben ő Jetró, Mózes apósa. "Az én koromban nehéz jó szerepeket kapni. Én ezeket találtam. Mózes minden vallásban benne van, Szent Péter azonban teljesen keresztény. Én nem tudom, hogy ez mit hoz magával, amikor a filmet az arab világban is forgalmazni fogják" - jelentette ki Sharif.
   
A lap szerint doktor Zsivágó egykori megformálója fél, és igyekszik a szereptől bizonyos fokig "távolságot tartani". Nyilvánosságra hozta például, hogy a Vatikánnak a szereppel kapcsolatban több követelménye volt, de "sikerült elérni néhány kompromisszumos megoldást."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!