szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ariel Saron halálában bízik Mahmúd Ahmadinezsád - vált ismertté az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentéséből. A pápa a békéért könyörög, de Saron nevét nem említi. A jeruzsálemi orvosok eközben a kormányfő megmentéséért küzdenek.

Az iráni államfő síita muzulmán vallási vezetők előtt úgy fogalmazott: "Ha Isten is akarja, igaz, hogy a sabrai és satilai gyilkos megtér őseihez." Sabra és Satila két Bejrút melletti menekülttábor, ahol Izrael-barát keresztény milíciák palesztinokat mészároltak le, miután Saron vezetésével a zsidó állam 1982-ben lerohanta Libanont.

Ahmadinezsád, aki egykor az iráni forradalmi gárdisták sorait erősítette, augusztusban került az iráni elnöki posztra, és két hónappal később A cionizmus nélküli világ címmel rendezett teheráni konferencián kijelentette: "ahogy az imám (Khomeini) mondta, Izraelt le kell törölni a térképről".

Az iráni elnök decemberben pedig kétségbe vonta, hogy megtörtént a holokauszt, és azt javasolta: "költöztessék át Izraelt Európába".

Imádkozom azért, hogy béke legyen a Közel-Keleten - e szavakkal reagált csütörtökön XVI. Benedek pápa Ariel Saron izraeli kormányfő egészségének megromlásáról szóló hírekre."Imádkozunk azért, hogy béke legyen a Szentföldön, azért, hogy az Úr kegyelméből köszöntsön tartós béke az ott élőkre" - mondta a katolikus egyházfő anélkül, hogy megemlítette volna az izraeli miniszterelnök nevét, aki szerda este súlyos agyvérzést kapott, s azóta a jeruzsálemi Hadassza kórház intenzív osztályán kezelik.

Saron július 6-án izraeli látogatásra hívta meg XVI. Benedek pápát, s a meghívást megismételte Móse Kacav izraeli államfő, amikor novemberben hivatalos kihallgatáson fogadták a Vatikánban.

A jeruzsálemi Hadassza kórház orvosai eközben megfeszítve küzdenek a szerda este súlyos agyvérzést kapott izraeli kormányfő életéért, akik a legfrissebb jelentések szerint úgy döntöttek: legalább a következő 24 órában altatják a beteget, hogy lehetővé tegyék felépülését.

A 77 éves Saron csütörtökre kisebb szívműtétre volt kiírva,és a Negev-sivatagban lévő birtokán pihent a tervezett operáció előtt, amikor a súlyos szélütés érte. Nemrégiben egy könnyebb agyvérzésen esett át, és az orvosok szerint nem kizárt, hogy a mostani roham összefügg azokkal a gyógyszerekkel, amelyeket az első után szedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Elállították a vérzést Saron agyában

Összesen mintegy hétórás műtéttel elállították a vérzést Ariel Saron agyában, és az izraeli kormányfőt az idegsebészeti intenzív osztályra szállították át – közölte a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója.

MTI/hvg.hu Világ

Már a műtőben van az agyvérzést szenvedett Ariel Saron

Súlyos agyvérzést szenvedett Ariel Saron izraeli kormányfő, akit szerdán késő este kórházba szállítását követően a műtőbe vittek. Ha Saron távozik a politikai életből, Benjamin Netanjahu lehet a márciusi választások esélyese. Saron állapota válságos, az ország vezetését a kormányfő helyettese, Ehud Olmert vette át.

MTI Világ

Az iráni elnök kurdok kivégzésében segédkezett?

Tizenhat évvel ezelőtt egy súlyosan sebesült férfi vonszolta magát a bécsi Linke Bahnstrasse egyik lakásából az utcára, és kért segítséget: így derült ki, hogy a lakásban egy iráni osztag fejlövésekkel szabályosan kivégezte Abdul-Rahman Gaszemlut, az Iráni Kurdisztán Demokratikus Pártjának főtitkárát, valamint helyettesét, Abdullah Gaderi-Azart és Fadel Raszul - akkor már osztrák állampolgárságú - iráni kurd férfit.

MTI Világ

Széles körben elítélték az iráni elnök Izrael-ellenes szavait

Izrael mellett több nyugati állam is elítélte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentését, amelyben Izrael állam elpusztítását szorgalmazta. Párizsban a külügyminisztériumba bekérették az ázsiai ország nagykövetét, és magyarázatot kértek tőle.

MTI Világ

Már Saron lehetséges utódait találgatják

A súlyos agyvérzéssel kórházba szállított Ariel Saron izraeli kormányfő orvosi vélemények szerint már aligha lesz képes ellátni miniszterelnöki feladatait. Lehetséges utódaként az általa létrehozott Kadima (Előre) párt három vezetőjét emlegetik, Ehud Olmertet, Cipi Livnit és Saul Mofazt.

Világ

Az iráni elnök megerősítette felszólítását Izrael elpusztítására

Megerősítette napokkal ezelőtti felhívását Izrael elpusztítására - a térképről való letörlésére - Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, aki pénteken Teheránban a szavaival keltett nemzetközi felháborodást és bírálatokat elfogadhatatlannak, "mindenfajta értéket nélkülözőnek" minősítette.

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Magyarország is kap ajándékba koronavírus-vakcinát Izraeltől

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot

Így spórolhat személyi hitelénél akár havi 50 ezer forintot