szerző:
hvg.hu

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

A csoport

A rendező Németország igazán hálás lehetett Fortunának, hogy csoportjába Lengyelországot, Costa Ricát és Ecuadort kapta ellenfélként, hiszen három tehetséges együttesről van szó, de játékerőben biztosan a házigazdák állnak a lista élén. A németek biztosan megtanulták a leckét a legutóbbi világbajnokságról, amikor a címvédő franciákat vagy az élre várt argentinokat a lenézett „kiscsapatok” kiejtették a további küzdelmekből. A selejtezőküzdelmekből annyi máris kiderült, hogy a lengyelek stabil és jó színvonalú játékra képesek, s a két dél-amerikai csapat képes meglepetést okozni, már ha annak lenne nevezhető, ha bármelyik is tovább jutna.

FIFA világranglistán az elmondottaknak megfelelően Németország áll a legelőkelőbb helyen, a 16., Costa Rica a 21., Lengyelország a 23. és Ecuador 37. Ez is valószínűsíti, hogy a csoportot a házigazdák nyerik, akiket természetesen erőteljesen segít az otthoni közeg, amibe beletartozik, hogy csoportmérkőzéseit a Nazional Elf a két legforróbb hangulatú helyszínen, a Schalke 04 gelsenkircheni és az FC Bayern müncheni futballszentélyében játssza.

A játékosok, akikre figyelni érdemes

Michael Ballack. Hazai reménység
© AP
Michael Ballack (GER) Ma a német labdarúgás kétség kívül legfényesebb csillaga Michael Ballack. A Bayern München középpályása a futball világelitjébe tartozik, amit jól mutat, hogy a nagy európai klubok közül szinte mindegyikkel hírbe hozták már. Most éppen az a vélekedés tartja magát, hogy a karmester a világbajnokság után a katalán óriásklub, az FC Barcelona alkalmazásába fog állni. A német csapat szereplése szempontjából nagyon fontos, hogy a magas, jól fejelő, kiválóan lövő és nagyszerű meglátásaival bármikor helyzetek kialakítására képes középpályás milyen formában lesz. Ha neki jól megy a játék a németek odahaza akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek.

Paulo Wanchope az alkalmora
vár. Trópusi vigar
© AP
Paulo César Wanchope Watson (CRC) Costa Rica csapatában az európai szurkolók számára szinte alig ismert neveket lehet találni. Az egyetlen kivétel Paulo Wanchope, aki a vb idején tölti be 30. életévét. Kétségtelenül kiváló képességű gólvágó, aki 67 válogatott szereplése alkalmával 43 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába. A veterán csatár ma már a futball utáni évekre gondolva a katari Al-Garafah csapatában kergeti a bőrt, de a korábbi évekből szép karriert tudhat maga mögött. Hazai nevelőegyesületéből 1997-ben igazolt a Derby County-hoz, s a debütáló meccsén rögtön gólt lőtt a Manchester Unitednek. Innen 79 meccs és 28 gól után a Westhamhez került, majd a Manchester City-hez, amelyet hozzásegített, hogy felkerüljön a Premier League-be. Angliából 2004-ben Spanyolországba, Malagába távozott, majd még délebbre, Katarba költözött. Hazájában elsősorban tőle várják, hogy a nemzeti csapatot továbbjuttassa a csoportküzdelmekből.

Maciej Zurawski a kapu lőtt.
Góltermelési terv
© AP
Maciej Zurawski (POL) Lengyelországban mindig is kiváló futballisták születtek. Bár manapság nincsenek Lato, Lubanski vagy Boniek képességeit mutató sztárok, de a polákok szenzációs teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet a selejtezők során. A Maciej Zurawski és Tomas Frankowski csatárduó pedig 14 gólt termelt e mérkőzéseken. Kettejük közül a jelenleg Celtic Glasgow alkalmazásban álló Zurawskitól várják a jobb teljesítményt. De ez nem is csoda, hiszen, amikor a Wisla Krakkóval megnyerték a 2004/2005-ös bajnokságot, 25 mérkőzésen 24 gólt szerzett. Azóta Glasgowban is nevet vívott ki magának, s a szurkolóktól megkapta a „magic”, azaz varázslatos előnevet. Pedig a debütálása nem sikerült valami jól, hiszen ez éppen a pozsonyi Artmedia elleni emlékezetes 5:0-s, s a BL-búcsút eredményező vereségre esett.

Augustin Delgado fedezi a labdát.
Nehezen tartható
© AP
Agustin Delgado (ECU) A 32 éves középcsatár (képünkön sárga mezben) a Barcelona SC-t erősíti, amikor éppen nem a válogatottban játszik. Talán szépséghiba egyesek számára, de ez a klub azonban nem a katalán fővárosban, hanem az ecuadori Guayaquilban működik. Delgado azonban nincs európai tapasztalatok híján, hiszen megfordult a Premier Leagueben, ahol a Southamptont erősítette, de a sok sérülés megakadályozta, hogy maradandót alkosson. A csatár képességeit azonban jól mutatja, hogy hazájába visszatérve a bajnokságban, a dél-amerikai klubküzdelmek és válogatott mérkőzések során szórta a gólokat. A legutóbbi vb-selejtezőkön Hernan Crespoval, az argentin csodacsatárral holtversenyben végzett az élen, a mostani sorozatban pedig ecuadori rekorder lett azzal, hogy nemzeti mezben belőtte 27-ik gólját, s túlszárnyalta az eddigi csúcstartó, Eduardo Hurtadót.

B csoport (Oldaltörés)

Ha ezt a csoportot nem Anglia nyeri, az talán a világbajnokság egyik nagy meglepetése lenne, hiszen az oroszlánosok feltett szándéka, hogy 1966 után ismét a dobogó legmagasabb fokára állnak. Sokan más csapatoknak – például a címvédő braziloknak – erre nagyobb esélyt adnának, de a cél végigolvasva a játékosok névsorát nagyon is reális lehet. A csoport többi csapatában is kiváló játékosok sora játszik. A svédek is bivalyerős kerettel érkeznek, Paraguay kiválóan teljesített a selejtezők során, arról nem is beszélve, hogy sorozatban harmadszor jutott ki a vb-döntőre, s a csapat az előző két alkalommal nagyszerűen helytállt. Talán Trinidad és Tobago indul a legkevesebb eséllyel, de éppen az ebből származó nyugalom teheti őket igen kellemetlen ellenféllé. Ezt valószínűsíti, hogy a csapatot egy klasszis tréner, a holland Leo Beenhakker vezeti és soraiban egy olyan klasszis is szerepel, mint a Manchester Unitedben korábban sikert sikerre halmozó csatár, Dwight Yorke.

A FIFA világranglistáján Anglia áll a legjobb helyen, a 9-ik. Svédország a 14-ik, Paraguay a 30-ik, Trinidad és Tobago az 51-ik. Ha ennek megfelelően rendeződne a csoport végeredménye, senki sem kapná fel rá a fejét. A csoport mérkőzéseire Nürnbergben és Berlinben kerül sor.

Wayne Rooney gólöröme.
Elemi ösztön
© AP
Wayne Rooney (ENG) A Manchester United mindössze 20 éves csatára a világbajnokság egyik, ha nem legnagyobb csillaga lehet. Rooney ifjú kora ellenére megteremtette a saját kategóriáját, játékát nem nagyon lehet senkiéhez sem hasonlítani. Abszolút őstehetség, akiben leginkább megtestesülnek az angol nemzeti vonások. Magasan lobogó harci szellem, kérlelhetetlen győzni akarás, hatalmas munkabírás, ami istenadta labda- és gólérzékkel, helyzetfelismerő képességgel párosul. Jose Murinho, napjaink talán legmagasabban jegyzett edzője szerint a világon ma három csatárnak nincs gyengéje: Rondalo és Henry mellett Rooney alkotja e triót. Ha Anglia nyer, azt nagy valószínűséggel leginkább nem a médiasztár Beckhamnek, vagy a Murinho által a világ legjobb középpályásának kikiáltott Lampardnak köszönheti majd, hanem a bikanyakú, vörös üstökű és forrófejű ifjúnak.

Zlatan Ibrahimovics vezényel.
Gólviszony
© AP
Zlatan Ibrahimovics (SWE) Néhány évvel ezelőtt Svédország legjobb játékosa bizonyosan az Arsenal középpályása, Fredrik Ljungberg volt. Ám ahogy a játékmester megjelenésében egyre kevesebb extravaganciát mutatott (például már nem festette kékre a haját), úgy tűntek el játékából is a színek. Így könnyebben nyílt lehetősége a nem kevésbé magamutogató bosnyák bevándorló Zlatan Ibrahimovicsnak a felemelkedésre. A közel kétméteres, és igen technikás csatár ma már egész biztosan a három koronások legmeghatározóbb játékosa. Ezt mi magyarok is jól érzékelhettük, amikor szinte helyzet nélkül rúgott gólt a Puskás Ferenc stadionban vívott selejtező mérkőzésen. Ibrahimovics képességeit egy ideje már a világ legjobban jegyzett klubjai közé számító torinói Juventusban fejleszti tovább, s az igen kemény olasz védőkkel vívott párharcokban tökélyre vitte góllövő tudományát. A svéd sikerek, ha lesznek jelentős mértékben Ibrahimovics teljesítményétől függenek.

Roque Santa Cruz fejpárbajban.
Müncheni emberük
© AP
Roque Santa Cruz (PAR) Amikor a paraguayi futball szóba kerül, mindenkinek a csodakapus Chilavert neve ugrik be először. Pedig sok kiváló labdarugót adott a dél-amerikai ország. Hogy mást ne mondjunk, a brazil Palmeirasban játszó középhátvéd, Carlos Gamarra, vagy az Argentinában, a San Lorenzo csapatában focizó kiváló képességű csatár, José Cardozo. Jelenleg a legmagasabban jegyzett paraguayi azonban bizonyosan a Bayern München sztárja Roque Santa Cruz. A 25 éves, azaz a legjobb korban lévő játékos már nyolc éve tagja a nemzeti csapatnak. Tehetségét jelezi, hogy a német óriásklub nem sajnált 5 millió eurót fizetni az átigazolásáért. A befektetett pénzt meghálálta, hiszen ma már alapjátékosnak számít Münchenben. Mivel a paraguayi csapatban kevés az európai tapasztalatokat szerzett játékos, így Santa Cruz szerepe különösen nagy lehet a csoportküzdelmek során. Bár a mérkőzéseiket Münchentől távol játszák, de németországi rajongóin keresztül a csapatnak is sok hívet szerezhet, s egy vb-n minden apró segítség sokat számíthat.

Stern John mindenkin áttör.
Az erő van vele
© SternJohn.com
Stern John (TRI) Bár Trinidad és Tobago válogatottjában Dwight Yorke és Russell Latapy a legjobban ismert játékosok, de az igazi meglepetést mégis az angol második ligában, a Coventry Cityben játszó középcsatár, Stern John okozhatja. John karrierjének javarésze az amerikai profi labdarúgáshoz kötődik, ahol 1998-ban 26 találattal gólkirály lett, egy évvel később az MSL (Major Soccer League) all star csapatába is beválasztották. Ekkor költözött Angliába, ahol a Nottingham Forest, a Birmingham City, a Derby County és a már említett Coventry is soraiban tudta. Stern az erőtől duzzadó középcsatár prototípusa, aki állandó veszélyt jelent majd a vb-n is. Ha kihozza magából bizonyítottan meglévő, de szunnyadó képességeit, alighanem jobb állása lesz a vb után.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Meghalt Zavadszky Gábor, az FTC és MTK volt futballistája

Életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása, akire lakásán találtak rá éjféltájt. A lehetséges halálokok között felmerült a tüdőembólia is. A fiatal futballistát felesége és két gyermeke gyászolja.

MTI Világ

Futball VB: meghívás a megvert francia csendőrnek

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) meghívta a jövő évi világbajnokság egyik mérkőzésére Daniel Nivel francia csendőrt, akit majdnem halálra vertek német huligánok az 1998-as franciaországi vb-n.

MTI Világ

Toppmöller lesz a grúz futballszövetségi kapitány

Klaus Toppmöller lesz a grúz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 2006-tól. A neves német edző alkalmazását a kaukázusi ország futballszövetségének elnöke, Nodar Ahalkaci közölte kész tényként vasárnap, hozzátéve, hogy a szóbeli megállapodást január elején véglegesítik írásos formában is.

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Még októberben is a Balaton volt a magyar turisták kedvence

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Nem lehet többé 1 forintért parkolni a Budai Várban

Új sorozattal tér vissza holnap David Attenborough a Spektrumra

Új sorozattal tér vissza holnap David Attenborough a Spektrumra

Bojár Gábor: Orbán értékrendje, a pocsék foci és a világhírű komolyzene

Bojár Gábor: Orbán értékrendje, a pocsék foci és a világhírű komolyzene

Öt villanyoszlop dőlt ki egy autóbalesetben Soroksáron

Öt villanyoszlop dőlt ki egy autóbalesetben Soroksáron

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül

Folytatódhat a Szomszédok, de Ábel Anita nélkül