szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közeledik a németországi foci-vb, s már folyik a találgatás, hogy kik lehetnek a nagy show legnagyobb sztárjai. Négyrészes sorozatunkban bemutatjuk azokat a focistákat, akik a legnagyobb befolyással lehetnek nemzeti csapatuk sikeres szereplésére.

A csoport

A rendező Németország igazán hálás lehetett Fortunának, hogy csoportjába Lengyelországot, Costa Ricát és Ecuadort kapta ellenfélként, hiszen három tehetséges együttesről van szó, de játékerőben biztosan a házigazdák állnak a lista élén. A németek biztosan megtanulták a leckét a legutóbbi világbajnokságról, amikor a címvédő franciákat vagy az élre várt argentinokat a lenézett „kiscsapatok” kiejtették a további küzdelmekből. A selejtezőküzdelmekből annyi máris kiderült, hogy a lengyelek stabil és jó színvonalú játékra képesek, s a két dél-amerikai csapat képes meglepetést okozni, már ha annak lenne nevezhető, ha bármelyik is tovább jutna.

FIFA világranglistán az elmondottaknak megfelelően Németország áll a legelőkelőbb helyen, a 16., Costa Rica a 21., Lengyelország a 23. és Ecuador 37. Ez is valószínűsíti, hogy a csoportot a házigazdák nyerik, akiket természetesen erőteljesen segít az otthoni közeg, amibe beletartozik, hogy csoportmérkőzéseit a Nazional Elf a két legforróbb hangulatú helyszínen, a Schalke 04 gelsenkircheni és az FC Bayern müncheni futballszentélyében játssza.

A játékosok, akikre figyelni érdemes

Michael Ballack. Hazai reménység
© AP
Michael Ballack (GER) Ma a német labdarúgás kétség kívül legfényesebb csillaga Michael Ballack. A Bayern München középpályása a futball világelitjébe tartozik, amit jól mutat, hogy a nagy európai klubok közül szinte mindegyikkel hírbe hozták már. Most éppen az a vélekedés tartja magát, hogy a karmester a világbajnokság után a katalán óriásklub, az FC Barcelona alkalmazásába fog állni. A német csapat szereplése szempontjából nagyon fontos, hogy a magas, jól fejelő, kiválóan lövő és nagyszerű meglátásaival bármikor helyzetek kialakítására képes középpályás milyen formában lesz. Ha neki jól megy a játék a németek odahaza akár a végső győzelemre is esélyesek lehetnek.

Paulo Wanchope az alkalmora
vár. Trópusi vigar
© AP
Paulo César Wanchope Watson (CRC) Costa Rica csapatában az európai szurkolók számára szinte alig ismert neveket lehet találni. Az egyetlen kivétel Paulo Wanchope, aki a vb idején tölti be 30. életévét. Kétségtelenül kiváló képességű gólvágó, aki 67 válogatott szereplése alkalmával 43 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába. A veterán csatár ma már a futball utáni évekre gondolva a katari Al-Garafah csapatában kergeti a bőrt, de a korábbi évekből szép karriert tudhat maga mögött. Hazai nevelőegyesületéből 1997-ben igazolt a Derby County-hoz, s a debütáló meccsén rögtön gólt lőtt a Manchester Unitednek. Innen 79 meccs és 28 gól után a Westhamhez került, majd a Manchester City-hez, amelyet hozzásegített, hogy felkerüljön a Premier League-be. Angliából 2004-ben Spanyolországba, Malagába távozott, majd még délebbre, Katarba költözött. Hazájában elsősorban tőle várják, hogy a nemzeti csapatot továbbjuttassa a csoportküzdelmekből.

Maciej Zurawski a kapu lőtt.
Góltermelési terv
© AP
Maciej Zurawski (POL) Lengyelországban mindig is kiváló futballisták születtek. Bár manapság nincsenek Lato, Lubanski vagy Boniek képességeit mutató sztárok, de a polákok szenzációs teljesítménnyel hívták fel magukra a figyelmet a selejtezők során. A Maciej Zurawski és Tomas Frankowski csatárduó pedig 14 gólt termelt e mérkőzéseken. Kettejük közül a jelenleg Celtic Glasgow alkalmazásban álló Zurawskitól várják a jobb teljesítményt. De ez nem is csoda, hiszen, amikor a Wisla Krakkóval megnyerték a 2004/2005-ös bajnokságot, 25 mérkőzésen 24 gólt szerzett. Azóta Glasgowban is nevet vívott ki magának, s a szurkolóktól megkapta a „magic”, azaz varázslatos előnevet. Pedig a debütálása nem sikerült valami jól, hiszen ez éppen a pozsonyi Artmedia elleni emlékezetes 5:0-s, s a BL-búcsút eredményező vereségre esett.

Augustin Delgado fedezi a labdát.
Nehezen tartható
© AP
Agustin Delgado (ECU) A 32 éves középcsatár (képünkön sárga mezben) a Barcelona SC-t erősíti, amikor éppen nem a válogatottban játszik. Talán szépséghiba egyesek számára, de ez a klub azonban nem a katalán fővárosban, hanem az ecuadori Guayaquilban működik. Delgado azonban nincs európai tapasztalatok híján, hiszen megfordult a Premier Leagueben, ahol a Southamptont erősítette, de a sok sérülés megakadályozta, hogy maradandót alkosson. A csatár képességeit azonban jól mutatja, hogy hazájába visszatérve a bajnokságban, a dél-amerikai klubküzdelmek és válogatott mérkőzések során szórta a gólokat. A legutóbbi vb-selejtezőkön Hernan Crespoval, az argentin csodacsatárral holtversenyben végzett az élen, a mostani sorozatban pedig ecuadori rekorder lett azzal, hogy nemzeti mezben belőtte 27-ik gólját, s túlszárnyalta az eddigi csúcstartó, Eduardo Hurtadót.

B csoport (Oldaltörés)

Ha ezt a csoportot nem Anglia nyeri, az talán a világbajnokság egyik nagy meglepetése lenne, hiszen az oroszlánosok feltett szándéka, hogy 1966 után ismét a dobogó legmagasabb fokára állnak. Sokan más csapatoknak – például a címvédő braziloknak – erre nagyobb esélyt adnának, de a cél végigolvasva a játékosok névsorát nagyon is reális lehet. A csoport többi csapatában is kiváló játékosok sora játszik. A svédek is bivalyerős kerettel érkeznek, Paraguay kiválóan teljesített a selejtezők során, arról nem is beszélve, hogy sorozatban harmadszor jutott ki a vb-döntőre, s a csapat az előző két alkalommal nagyszerűen helytállt. Talán Trinidad és Tobago indul a legkevesebb eséllyel, de éppen az ebből származó nyugalom teheti őket igen kellemetlen ellenféllé. Ezt valószínűsíti, hogy a csapatot egy klasszis tréner, a holland Leo Beenhakker vezeti és soraiban egy olyan klasszis is szerepel, mint a Manchester Unitedben korábban sikert sikerre halmozó csatár, Dwight Yorke.

A FIFA világranglistáján Anglia áll a legjobb helyen, a 9-ik. Svédország a 14-ik, Paraguay a 30-ik, Trinidad és Tobago az 51-ik. Ha ennek megfelelően rendeződne a csoport végeredménye, senki sem kapná fel rá a fejét. A csoport mérkőzéseire Nürnbergben és Berlinben kerül sor.

Wayne Rooney gólöröme.
Elemi ösztön
© AP
Wayne Rooney (ENG) A Manchester United mindössze 20 éves csatára a világbajnokság egyik, ha nem legnagyobb csillaga lehet. Rooney ifjú kora ellenére megteremtette a saját kategóriáját, játékát nem nagyon lehet senkiéhez sem hasonlítani. Abszolút őstehetség, akiben leginkább megtestesülnek az angol nemzeti vonások. Magasan lobogó harci szellem, kérlelhetetlen győzni akarás, hatalmas munkabírás, ami istenadta labda- és gólérzékkel, helyzetfelismerő képességgel párosul. Jose Murinho, napjaink talán legmagasabban jegyzett edzője szerint a világon ma három csatárnak nincs gyengéje: Rondalo és Henry mellett Rooney alkotja e triót. Ha Anglia nyer, azt nagy valószínűséggel leginkább nem a médiasztár Beckhamnek, vagy a Murinho által a világ legjobb középpályásának kikiáltott Lampardnak köszönheti majd, hanem a bikanyakú, vörös üstökű és forrófejű ifjúnak.

Zlatan Ibrahimovics vezényel.
Gólviszony
© AP
Zlatan Ibrahimovics (SWE) Néhány évvel ezelőtt Svédország legjobb játékosa bizonyosan az Arsenal középpályása, Fredrik Ljungberg volt. Ám ahogy a játékmester megjelenésében egyre kevesebb extravaganciát mutatott (például már nem festette kékre a haját), úgy tűntek el játékából is a színek. Így könnyebben nyílt lehetősége a nem kevésbé magamutogató bosnyák bevándorló Zlatan Ibrahimovicsnak a felemelkedésre. A közel kétméteres, és igen technikás csatár ma már egész biztosan a három koronások legmeghatározóbb játékosa. Ezt mi magyarok is jól érzékelhettük, amikor szinte helyzet nélkül rúgott gólt a Puskás Ferenc stadionban vívott selejtező mérkőzésen. Ibrahimovics képességeit egy ideje már a világ legjobban jegyzett klubjai közé számító torinói Juventusban fejleszti tovább, s az igen kemény olasz védőkkel vívott párharcokban tökélyre vitte góllövő tudományát. A svéd sikerek, ha lesznek jelentős mértékben Ibrahimovics teljesítményétől függenek.

Roque Santa Cruz fejpárbajban.
Müncheni emberük
© AP
Roque Santa Cruz (PAR) Amikor a paraguayi futball szóba kerül, mindenkinek a csodakapus Chilavert neve ugrik be először. Pedig sok kiváló labdarugót adott a dél-amerikai ország. Hogy mást ne mondjunk, a brazil Palmeirasban játszó középhátvéd, Carlos Gamarra, vagy az Argentinában, a San Lorenzo csapatában focizó kiváló képességű csatár, José Cardozo. Jelenleg a legmagasabban jegyzett paraguayi azonban bizonyosan a Bayern München sztárja Roque Santa Cruz. A 25 éves, azaz a legjobb korban lévő játékos már nyolc éve tagja a nemzeti csapatnak. Tehetségét jelezi, hogy a német óriásklub nem sajnált 5 millió eurót fizetni az átigazolásáért. A befektetett pénzt meghálálta, hiszen ma már alapjátékosnak számít Münchenben. Mivel a paraguayi csapatban kevés az európai tapasztalatokat szerzett játékos, így Santa Cruz szerepe különösen nagy lehet a csoportküzdelmek során. Bár a mérkőzéseiket Münchentől távol játszák, de németországi rajongóin keresztül a csapatnak is sok hívet szerezhet, s egy vb-n minden apró segítség sokat számíthat.

Stern John mindenkin áttör.
Az erő van vele
© SternJohn.com
Stern John (TRI) Bár Trinidad és Tobago válogatottjában Dwight Yorke és Russell Latapy a legjobban ismert játékosok, de az igazi meglepetést mégis az angol második ligában, a Coventry Cityben játszó középcsatár, Stern John okozhatja. John karrierjének javarésze az amerikai profi labdarúgáshoz kötődik, ahol 1998-ban 26 találattal gólkirály lett, egy évvel később az MSL (Major Soccer League) all star csapatába is beválasztották. Ekkor költözött Angliába, ahol a Nottingham Forest, a Birmingham City, a Derby County és a már említett Coventry is soraiban tudta. Stern az erőtől duzzadó középcsatár prototípusa, aki állandó veszélyt jelent majd a vb-n is. Ha kihozza magából bizonyítottan meglévő, de szunnyadó képességeit, alighanem jobb állása lesz a vb után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Meghalt Zavadszky Gábor, az FTC és MTK volt futballistája

Életének 32. évében váratlanul elhunyt Cipruson Zavadszky Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi középpályása, akire lakásán találtak rá éjféltájt. A lehetséges halálokok között felmerült a tüdőembólia is. A fiatal futballistát felesége és két gyermeke gyászolja.

MTI Világ

Futball VB: meghívás a megvert francia csendőrnek

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) meghívta a jövő évi világbajnokság egyik mérkőzésére Daniel Nivel francia csendőrt, akit majdnem halálra vertek német huligánok az 1998-as franciaországi vb-n.

MTI Világ

Toppmöller lesz a grúz futballszövetségi kapitány

Klaus Toppmöller lesz a grúz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 2006-tól. A neves német edző alkalmazását a kaukázusi ország futballszövetségének elnöke, Nodar Ahalkaci közölte kész tényként vasárnap, hozzátéve, hogy a szóbeli megállapodást január elején véglegesítik írásos formában is.

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

20. századi görög dráma, aminek a szálai Magyarországra vezetnek

20. századi görög dráma, aminek a szálai Magyarországra vezetnek

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején

Ez történt: kiderült, hogy mennyire fontos a D-vitamin koronavírus-járvány idején