szerző:
MTI

Kritikus hangvételű cikkben értékelte Orbán Viktor országértékelő beszédét egy szlovák liberális napilap. Az újságíró szerint a Fidesz vezérének szavaiban a nemzeti és a szociális demagógia elemei keverednek.

A geopolitikai kontextusra való tekintettel talán túlzás lenne azt állítani, hogy Közép-Erópában a nemzeti szocializmus szelleme kísért, ezért a szlovák lap szerint helyénvalóbb azt írni, hogy elsődlegesen a választási populizmus szelleme kísért.

"Amit azonban Orbán Viktor a köztársaság állapotáról szóló jelentésében négyezer híve előtt mondott, az valóban a nemzeti és a szociális demagógia példátlan egyvelege" - írta kedden a pozsonyi SME.

A szlovák liberális napilap hírmagyarázója, Peter Schutz szerint "másfélórás narancsszínű jelenésében" a magyar ellenzék vezére ezúttal annak "a gyámkodó és hivatásrendi államnak a látomását" jelenítette meg, amelynek "szent küldetése az, hogy minden egyénről a bölcsőtől a sírig, egyesekről pedig ennél is jobban gondoskodjon".

A cikkíró figyelemre méltónak találja, hogy hatalmas tapsot érdemelt ki Orbán Viktornak az gondolata, miszerint Magyarországnak kell annak a helynek lennie, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben. Orbán Viktor szavait így idézi: "Kell lennie egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek más nemzetek, az idegenek előtt, és ez a hely Magyarország."

Mint írja, Orbán aztán a választók előtt álló két lehetőségről, "a magyar szolidaritásról", valamint a "kíméletlen és közönyös vadkapitalizmusról" szólva "foglalta össze talán mindazokat az emberekben élő előítéleteket és fóbiákat, amelyek mindegyikére saját választ is adott", mondván, hogy "teljes foglalkoztatottságra, a jövedelmek drasztikus emelésére és az árak csökkentésére van szükség".

A SME cikkírója kiemeli, hogy Orbán azt ígérte: "Ha ő lesz a miniszterelnök, bevezeti a tizennegyedik havi nyugdíjat, az árstopot, a három évnél fiatalabb gyermekek és a 65 évnél idősebb nyugdíjasok ingyenes gyógyszerellátását, és még sok egyebet, így az adók és a járulékok 10 százalékos csökkentését is."

"Orbán Viktor nem az első és nem is az utolsó demagóg az európai politikában, ahol a kampányokban csak úgy hemzsegnek az értelmetlen ígérgetések. Ő azonban abban kivételes és abban veszélyes, hogy sikerült létrehoznia egy tömegpártot és sikerült olyan programmal megostromolnia a középen álló választókat, mely programban a szélsőjobb és a szélsőbal legrosszabb ízei keverednek. Ezzel ma Magyarországon - a vegyes választási rendszernek köszönhetően - ha nem is szavazati, de egyszerű mandátumtöbbséget szerezhet. Ha pedig ezt a hatalmas szónoki és kommunikációs készséggel megáldott tehetséget összevetjük a nála három szinttel alacsonyabban álló
(szlovák kormányfővel, Mikulás) Dzurindával és (a szlovák ellenzék vezérével, Robert) Ficóval, akkor úgy tűnik, mintha egy egész nemzet éppen most veszítené el az ítélőképességét" - fejezi be "És mondá Viktor" című írását a szlovák liberális lap hírmagyarázója.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: Orbán tb-csökkentése 500 milliárdba kerülne

A miniszterelnök szerint Orbán Viktornak a tb-járulék csökkentésére tett javaslata 500 milliárd forintba kerülne, és a nyugdíjak kifizetését közvetlenül is veszélyeztetné. Orbán szerint viszont ha nem jön létre egy radikális járulékcsökkentés, akkor több tízezer munkahely fog megszűnni Magyarországon.

MTI Itthon

Orbán radikálisan csökkentené a tb-járulékot

A Fidesz elnöke a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén az Évértékelő beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Dombóváron.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán ma évértékel

Ma mondja el szokásossá vált évértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapesten, "országértékelő beszélgetéseinek" zárásaként.

MTI Itthon

MSZP-SZDSZ: politikai show volt az Orbán beszéd

Orbán Viktor kanyart emlegetett, de a visszakanyarodás programját hirdette meg - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője vasárnap Orbán Viktor évértékelő beszédéről. Kuncze Gábor a Mónika-show-t emlegette.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán kitart az ígéretek mellett

"A következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie" - jelentette ki a korábban hangoztatott "új állammal" kapcsolatban évértékelő beszéde végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Sorra vette az elmúlt hetekben már nyilvánosságra hozott elképzeléseket és ígéreteket s felvonultatta országos körútjának több "civil" szereplőjét is.

MTI Itthon

Orbán nem vezetné be az egykulcsos adót

A Gazdasági konzultáció tapasztalatai alapján a Fidesz megállapodást kötne a gazdasági élet szereplőivel - mondta Orbán Viktor pártelnök a konzultációt lezáró rendezvényen vasárnap. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese reagálásában megkérdőjelezte a konzultáció hatékonyságát.

Szabálytalanul parkoló autók állták el a mentőbejáratot

Szabálytalanul parkoló autók állták el a mentőbejáratot

Skócia mint EU-tag?

Skócia mint EU-tag?

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Hajnal Miklós: Kiderült, hogy a választók már nem félnek

Ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben

Ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai, lehet készülni a jövő hétre