szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kritikus hangvételű cikkben értékelte Orbán Viktor országértékelő beszédét egy szlovák liberális napilap. Az újságíró szerint a Fidesz vezérének szavaiban a nemzeti és a szociális demagógia elemei keverednek.

A geopolitikai kontextusra való tekintettel talán túlzás lenne azt állítani, hogy Közép-Erópában a nemzeti szocializmus szelleme kísért, ezért a szlovák lap szerint helyénvalóbb azt írni, hogy elsődlegesen a választási populizmus szelleme kísért.

"Amit azonban Orbán Viktor a köztársaság állapotáról szóló jelentésében négyezer híve előtt mondott, az valóban a nemzeti és a szociális demagógia példátlan egyvelege" - írta kedden a pozsonyi SME.

A szlovák liberális napilap hírmagyarázója, Peter Schutz szerint "másfélórás narancsszínű jelenésében" a magyar ellenzék vezére ezúttal annak "a gyámkodó és hivatásrendi államnak a látomását" jelenítette meg, amelynek "szent küldetése az, hogy minden egyénről a bölcsőtől a sírig, egyesekről pedig ennél is jobban gondoskodjon".

A cikkíró figyelemre méltónak találja, hogy hatalmas tapsot érdemelt ki Orbán Viktornak az gondolata, miszerint Magyarországnak kell annak a helynek lennie, ahol a magyar emberek előnyt élveznek minden más nemzet fiaival szemben. Orbán Viktor szavait így idézi: "Kell lennie egy helynek, ahol a magyar emberek előnyt élveznek más nemzetek, az idegenek előtt, és ez a hely Magyarország."

Mint írja, Orbán aztán a választók előtt álló két lehetőségről, "a magyar szolidaritásról", valamint a "kíméletlen és közönyös vadkapitalizmusról" szólva "foglalta össze talán mindazokat az emberekben élő előítéleteket és fóbiákat, amelyek mindegyikére saját választ is adott", mondván, hogy "teljes foglalkoztatottságra, a jövedelmek drasztikus emelésére és az árak csökkentésére van szükség".

A SME cikkírója kiemeli, hogy Orbán azt ígérte: "Ha ő lesz a miniszterelnök, bevezeti a tizennegyedik havi nyugdíjat, az árstopot, a három évnél fiatalabb gyermekek és a 65 évnél idősebb nyugdíjasok ingyenes gyógyszerellátását, és még sok egyebet, így az adók és a járulékok 10 százalékos csökkentését is."

"Orbán Viktor nem az első és nem is az utolsó demagóg az európai politikában, ahol a kampányokban csak úgy hemzsegnek az értelmetlen ígérgetések. Ő azonban abban kivételes és abban veszélyes, hogy sikerült létrehoznia egy tömegpártot és sikerült olyan programmal megostromolnia a középen álló választókat, mely programban a szélsőjobb és a szélsőbal legrosszabb ízei keverednek. Ezzel ma Magyarországon - a vegyes választási rendszernek köszönhetően - ha nem is szavazati, de egyszerű mandátumtöbbséget szerezhet. Ha pedig ezt a hatalmas szónoki és kommunikációs készséggel megáldott tehetséget összevetjük a nála három szinttel alacsonyabban álló
(szlovák kormányfővel, Mikulás) Dzurindával és (a szlovák ellenzék vezérével, Robert) Ficóval, akkor úgy tűnik, mintha egy egész nemzet éppen most veszítené el az ítélőképességét" - fejezi be "És mondá Viktor" című írását a szlovák liberális lap hírmagyarázója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: Orbán tb-csökkentése 500 milliárdba kerülne

A miniszterelnök szerint Orbán Viktornak a tb-járulék csökkentésére tett javaslata 500 milliárd forintba kerülne, és a nyugdíjak kifizetését közvetlenül is veszélyeztetné. Orbán szerint viszont ha nem jön létre egy radikális járulékcsökkentés, akkor több tízezer munkahely fog megszűnni Magyarországon.

MTI Itthon

Orbán radikálisan csökkentené a tb-járulékot

A Fidesz elnöke a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén az Évértékelő beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Dombóváron.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán ma évértékel

Ma mondja el szokásossá vált évértékelő beszédét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Budapesten, "országértékelő beszélgetéseinek" zárásaként.

MTI Itthon

MSZP-SZDSZ: politikai show volt az Orbán beszéd

Orbán Viktor kanyart emlegetett, de a visszakanyarodás programját hirdette meg - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője vasárnap Orbán Viktor évértékelő beszédéről. Kuncze Gábor a Mónika-show-t emlegette.

MTI/hvg.hu Itthon

Orbán kitart az ígéretek mellett

"A következő kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie" - jelentette ki a korábban hangoztatott "új állammal" kapcsolatban évértékelő beszéde végén Orbán Viktor a Fidesz elnöke. Sorra vette az elmúlt hetekben már nyilvánosságra hozott elképzeléseket és ígéreteket s felvonultatta országos körútjának több "civil" szereplőjét is.

MTI Itthon

Orbán nem vezetné be az egykulcsos adót

A Gazdasági konzultáció tapasztalatai alapján a Fidesz megállapodást kötne a gazdasági élet szereplőivel - mondta Orbán Viktor pártelnök a konzultációt lezáró rendezvényen vasárnap. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese reagálásában megkérdőjelezte a konzultáció hatékonyságát.