szerző:
MTI

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden megerősítette, hogy Irán felújította atomprogramját. Az osztrák tömegtájékoztatás a szervezet kormányzótanácsa elé kerülő bizalmas jelentésre hivatkozva adta hírül, hogy Irán megkezdte az urándúsítás előkészítését, de uránt még nem dúsított.

A jelentés szerint Iránban jelenleg Natanz térségében felújítási munkálatokat végeznek abban a létesítményben, amelyben gázcentrifugák segítségével végeznék el az urándúsítást. A jelentésben Teherán szemére vetették: megakadályozta az ENSZ-szervezet ellenőreit abban, hogy Iránban tudósoknak kérdéseket tehessenek fel.

Irán január 3-án értesítette hivatalosan a bécsi központú NAÜ-t arról, hogy felújítja atomprogramját, majd egy héttel később a NAÜ ellenőreinek a jelenlétében megkezdte a nemzetközi szervezet zárópecsétjeinek az eltávolítását atomipari létesítményeiről. A kedden Bécsben kiszivárogtatott jelentés az iráni atomprogram felújításának a hivatalos ne mzetközi megerősítését jelenti.

A NAÜ kormányzótanácsa csütörtökön kezd rendkívüli ülést az Európai Unió kérésére, amely szeretné elérni, hogy az Iránnal kezdett tárgyalások kudarca után a testület utalja az atomprogram kérdését az ENSZ Biztonsági tanácsa elé, amely már elvben nemzetközi büntetőintézkedéseket hozhat Teherán ellen.

A testület tavaly már elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé teszi a kérdésnek a BT elé terjesztését arra hivatkozva, hogy az iszlám ország nem működik együtt teljes mértékben a NAÜ-vel. Az Egyesült Államok már hosszabb ideje azzal vádolja Teheránt, hogy energiatermelési célokkal meghirdetett nukleáris programjának a leple alatt titokban atomfegyverhez akar hozzájutni. Teherán tagadja ezt, és mindeddig a NAÜ sem tudott cáfolhatatlan bizonyítékot szerezni erre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Irán együttműködik a NAÜ-vel

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója szombaton Davosban azt mondta, hogy Iránnal "jó együttműködés" alakult ki a teheráni nukleáris ambíciók ügyében.

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Hiába a tb-támogatás, egyre többet költünk gyógyszerekre

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

Wall Street Journal: Orbán Magyarországa az önkényuralom és a demokrácia hibridje

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Az a legfontosabb, ami a tanulónak fontos. És a tanterv, amit ismerünk, nem az

Az a legfontosabb, ami a tanulónak fontos. És a tanterv, amit ismerünk, nem az

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni

Bekeményítenének a németek, hogy a Huawei kénytelen legyen kivonulni