szerző:
MTI

Őrizetbe vették a Saint-Nazaire-i munkaügyi központ egyik munkatársát, mert a munkaközvetítő felgyújtására bíztatta a munkakeresőket – adta hírül a Le Monde című francia napilap.

"A munkaügyi központok dühös felgyújtóinak szíves figyelmébe ajánlom, hogy van még tennivalójuk" – írta az alkalmazott egy honlapon, majd pontosan megjelölte a Saint-Nazaire-i munkaközvetítő címét.

Magát "megcsömörlött, ideges, bosszús alkalmazottként" határozta meg, aki "tehetetlen a világot megrontó neoliberális rákfenével szemben".

2005 novembere óta hat ilyen irodát borítottak lángba Franciaországban, további hatot pedig megpróbáltak felgyújtani. "Miközben egyre csökken a munkanélküliek száma, azok, akik eddig nem találtak munkát, attól félnek, hogy ezután sem találnak, és egyre dühösebbek" – mondta el Noel Daucé, a francia munkaügyi központok szakszervezetének (SNU-ANP) főtitkára.

A munkaközvetítőkben sokszor valóságos barrikádharc folyik: előfordult, hogy a felbőszült munkakeresők telefonzsinórral fojtogatták a hivatalnokokat, vagy könnygázgránátot dobtak rájuk.

Cristophe-ot, a megdühödött alkalmazottat őrizetbe vették, lakásán házkutatást tartottak. Ügyvédje szerint védence "teljesen megzavarodott, mert nem tud megfelelő képzést vagy állást ajánlani a munkakeresőknek. Valójában nem gyújtogatni akart, hanem csak vészjelzést adott le."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Életfogytiglan a dél-koreai metrógyújtogatónak

Életfogytiglani börtönbüntetést kapott szerdán az a férfi, aki ez év februárjában felgyújtott egy metróállomást Dél-Korea harmadik legnagyobb városában, Teguban. A tűznek 198 halálos áldozata és közel másfél száz sebesültje volt.

MTI Világ

Tizenéves lányok gyújtogattak Párizsban

Három tizenéves lány, köztük egy kiskorú, hétfőn bevallotta, hogy ők gyújtogattak a hét végén egy párizsi külvárosi toronyházban - közölte a francia rendőrség.

MTI Világ

Gyújtogatások Athénban

A görög főváros központjában mintegy 30 randalírozó benzines palackokat dobott két, a Mercedes, illetve a Citroen cég tulajdonában lévő autókereskedésre.

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Fáklyás vonulással tiltakoznak Kecskeméten a túlóratörvény ellen

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

A lengyelországi havazás segíthet a vergődő magyar almatermelőkön

Gyászol a TV2 a

Gyászol a TV2 a