szerző:
MTI/hvg.hu

Lelepleződött a dán iszlám szövetség vezetője: egy fotóról, amely a dánok muszlim-ellenességét volt hivatva bizonyítani, kiderült, hogy Franciaországban készült, és semmi köze sem volt a valláshoz. A dánok többsége a helyi vallási vezetőket okolja a muzulmán világban több helyütt erőszakba torkollt tüntetésekért.

A dán közvélemény azután fordult szembe a dániai muzulmán vezetőkkel, hogy

A hamisítás
© AP
 kiderült, tavaly decemberben végén dániai muzulmán szervezeteket tömörítő delegációk jártak a Közel-Keleten: felhívták a figyelmet a dánok muzulmán-ellenességére, illetve igyekez-tek felpaprikázni a közvéle-ményt a karikatúrákat szeptember végén megjelen-tető Jyllands-Posten napilap ellen.

Ahmed Abu Laban imám, a dániai iszlám szövetség elnöke, újságíróknak nyilat-kozva kijelentette: "Nem öntöttünk olajat a tűzre, nem végeztük agitációt a muzul-mán tömegek körében". Az imám leszögezte: elutasítja az erőszakot, ám hozzátette azt is, hogy a karikatúrák nyomán támadt konfliktusban jó dolog is van: elindította a vitát Nyugaton az iszlám értékeiről.

Az eredeti fotó J. Barrot versenyzőről
© AP
Másként látja ezt a dán közvélemény. Különösen azután, hogy Abu Laban – mint a NeanderNews internetes honlap leleplezte – útja során mindenütt lobogtatott egy, szerinte a prófétát megbecstelenítő fekete-fehér fényképet is. Ezzel is azt kívánta illusztrálni, mennyi gyűlölet halmozódott fel a dánokban a muszlim közösséggel szemben. A delegáció azt sugallta, hogy a fotó is a Jyllands-Posten-ben jelent meg, hasonlóan a karikatúrákhoz. Ám kiderült, a fotó eredetije a francia Trie-sur-Baise városka évente megrendezett malac-visító versenyén  készült, Jacques Barrot versenyzőt ábrázolja. A képet az AP fotósa készítette, az MSNBC web oldalára került – semmi köze nem volt nemhogy Mohamed prófétához, de még az iszlámhoz sem. A delegáció szóvivője szerint a fotót névtelen levélben küldték el dán muzulmánoknak. Amikor az egyik dán lap jelezte, szeretné a levél címzettjeit meginterjúvolni, a szóvivő nem volt hajlandó felfedni kilétüket.

A TV2 dán televízió megbízásából készített felmérés szerint a dánok 58 százaléka úgy gondolja, elsősorban a skandináv országban élő vallási elöljárókat terheli a felelősség a muzulmán országokban kitört zavargásokért, erőszakos cselekményekért. Csupán a dánok 22 százaléka tartja a gúnyrajzokat eredetileg leközlő dán újságot, a Jyllands-Postent a fő felelősnek, 11 százalékuk pedig a közel-keleti országok kormányait hibáztatja. A megkérdezettek túlnyomó többsége - 82 százalékuk - meg van róla győződve, hogy a muzulmán hitszónokok hátráltatják a bevándorlók beilleszkedését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megkínozták a forgatáson: nem moshatott hajat a Trónok harca színésznője

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Újabb állami megbízást nyert el Pintér Sándor volt cége

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik

Pálffy István Stahl Juditnak címzett szexista megjegyzése még ma is erősen hangzik