szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az afganisztáni iszlám fundamentalista tálibok volt szóvivője az Egyesült Államokban a világhírű Yale Egyetemen tanul.

A The New York Times vasárnapi magazin-mellékletének a beszámolója szerint a 27 éves Szájed Rahmatullah Hasimi nem sokkal a 2001 szeptember 11-i New York-i és washingtoni terrortámadások után Pakisztánba távozott, mivel előre sejtette, hogy amerikai légicsapások következnek és a rezsim napjai meg vannak számlálva.

Hasimi, aki egy időben az al-Kaida vezére, Oszama bin-Laden közvetlen környezetében élt, jelenleg a Yale-en angol nyelvi felkészítőt végez, és elvégzett egy terrorizmussal foglalkozó szemináriumot is.

A beszámoló szerint Hasimi már Afganisztánban meghasonlott a tálibok gondolatvilágával és erkölcsi felfogásával, így például viszolygást keltett benne a nők megkorbácsolása és a kabuli stadionban rendezett kivégzések.

2004-ben visszatért Kabulba, hogy amerikai beutazási engedélyt kérjen, miközben nagyon félt, hogy letartóztatják és meg sem áll a kubai Guantanámóig. Egy amerikai barátja javasolta, hogy próbáljon diákvízumot kérni. Így jutott el a Yale Egyetemre. Hasimi felesége és fia Pakisztánban él.

A New York Times magazin melléklete borítóján egész oldalas fényképet közöl a volt tálib szóvivőről. Rahmatullah átnevelése - olvasható a fotó alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Amerikaiak bombázták a tálibokat

Amerikai vadászbombázók támadást indítottak egy megerősített tálib rejtekhely ellen Afganisztán keleti részén, azon a hegyvidéki területen, ahol öt napja nyoma veszett egy amerikai elitalakulatnak.

MTI Világ

Tálib lázadók elraboltak egy indiai mérnököt Afganisztánban

Tálib gerillák elraboltak szombaton egy indiai útépítő mérnököt a dél-afganisztáni Nimrúz tartományban. A tálib lázadók által bejelentett emberrablás hírét az afgán belügyminisztérium szóvivője megerősítette vasárnap. Közölte, hogy az indiai mérnököt autójából rángatták ki a tálibok, s vele együtt elhurcolták a sofőrt és két testőrt. Ők hárman afgán állampolgárok.

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom