szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németországban először mutatták ki emlősállatnál, egy macskánál a madárinfluenza H5N1 vírusát - közölte a szövetségi állategészségügyi intézet (Friedrich Loeffler Intézet).

A halott állatot Rügen szigetén találták, a wittowi kompátkelő közelében, ott ahol két és fél héttel ezelőtt az első H5N1 vírussal fertőzött hattyútetemekre is rábukkantak.

Az intézet egyelőre nem tudta megmondani, hogy arról az agresszív vírusvariánsról van-e szó, amely miatt Ázsiában emberek is megbetegedtek. Megállapította ugyanakkor, "Ázsiából hosszabb ideje ismert, hogy macskák megfertőződhetnek, ha fertőzött madárból esznek".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Hess, madár!

Illés Gábort és Nagy Tibort kiáltották ki bűnbaknak a múlt héten védőzárlat alá vont Bács-Kiskun megyei Csátalján és...

Fókuszban

Madárinfluenza-riadalom

A madártetemek begyűjtésével, a baromfiállomány kötelező ólba zárásával próbálják megakadályozni a hatóságok, hogy a vadmadarak által az európai országok zömébe behurcolt H5N1-vírus a háziszárnyasokat is megtámadja. A pánik a teljes baromfiágazatot padlóra küldheti.

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Visszavonja a kormány a civiltörvényt

Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni

Operatív törzs: Ha beválik a próbaüzem, minden oltópontra lehet majd online időpontot foglalni