szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vérontás nélkül, az összes túsz elengedésével véget ért az ammáni börtönlázadás, amelyben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szimpatizáló rabok halálra ítélt terroristák áthelyezését próbálták meg kierőszakolni - jelentették be a jordániai hatóságok szerda délután.

A lázadás kedd este tört ki Ammán egyik elővárosában, a Dzsuveida börtönben, ahol az országban elítélt 180 iszlámista közül 79-et tartanak fogva. A rabok az őrség tucatnyi tagját ejtették túszul, s közülük hetet még szerda reggel is bezárva tartottak egy cellában. 

A hatóságok bejelentése szerint a zendülésnek békés tárgyalások útján vetettek véget, s a túszul ejtett börtönőrök közül az utolsót is elengedték a lázadók, akiket zendülés címén vonnak felelősségre. 

A lázadók azt követelték, hogy helyezzenek át az ő börtönükbe két halálraítéltet (veszedelmes terroristát), köztük egy al-Kaida-tagot. A jordániai Azmi al-Dzsajúszit február 15-én ítélték halálra jordániai célpontok, köztük az amerikai nagykövetség elleni vegyi támadás 2004-es kitervelése miatt. A líbiai Szálem bin Szuveidet egy amerikai diplomata, Lawrence Foley 2002-ben történt meggyilkolása miatt ítélték el, együtt a szökésben lévő Abu Muszab az-Zarkávival, az al-Kaida iraki szervezetének jordániai születésű vezetőjével. 

Más források szerint a túszejtők az összes jordániai halálraítéltnek, illetve az állambiztonsági szolgálat által elítélt összes rabnak a Dzsuveidában való összevonását követelték. A közbiztonsági szolgálat szerint azonban e követelés teljesítése ellenkezett volna a börtönszabályzattal. A Dzsuveida egyike annak a három jordániai börtönnek, ahol az al-Kaidához tartozó rabokat őriznek.

Egyes értesülések szerint a dzsuveidai lázadást megelőzően összecsapások voltak a biztonsági erők és a rabok között az ország három másik jelentős börtönében is a fogolyáthelyezések ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Fontos al-Kaida vezető halt meg a múlt heti támadásban

Az al-Kaida egyik robbanószer- és vegyifegyver-szakértője is meghalt a kelet-pakisztáni Damadola falu ellen a múlt héten végrehajtott amerikai légitámadásban - közölte szerdán az ABC amerikai televízió. Más források szerint a pakisztáni hatóságok az al-Kaida három tagját azonosították az áldozatok között hírszerzési adatok alapján.

MTI/hvg.hu Kult

Batman az al-Kaida ellen

Frank Miller, a Batman rajzolója, Denevéremberét legújabb képregény-albumában Oszama bin Laden és hívei ellen indítja.

MTI Világ

Jemenben bebörtönzött al-Kaida tagok szöktek meg

Egy mecsetet a börtönnel összekötő alagúton keresztül szökött meg Jemenben az al-Kaida terrorszervezet 13 bebörtönzött tagja, köztük azok, akik 2000-ben és 2002-ben merényleteket szerveztek amerikai és francia hajók ellen.

MTI Világ

Irak nyugodt, de az al-Kaida fenyegetőzik a voksolás előtt

Irak nagyrészt nyugodt képet mutatott szerdán, egy nappal a parlamenti választások előtt, de az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szervezete nagyszabású offenzívát helyezett kilátásba a választások idejére az amerikaiak és a velük együttműködő iraki kormány erői ellen.

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Háromszög alakú ufót vettek videóra egy amerikai hadihajó fölött, hivatalos vizsgálat indult

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata

Így nézhet majd ki a Samsung Galaxy S21 csúcstelefon olcsóbb változata