szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legkevesebb kilenc újságírót vertek meg fehérorosz civil ruhás rendőrök, mert a riporterek a héten egy ellenzéki politikus őrizetbe vételéről igyekeztek tudósítani – közölte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi szervezet.

Alekszandr Kozulint, a Fehérorosz Állami Egyetem egykori rektorát titkosrendőrök rohanták meg, amikor a professzor csütörtökön Minszkben egy politikai nagygyűlés résztvevői közé akart bekerülni, hogy meghallgathassa, milyen elképzelései vannak a jövőről az elnöki posztért újra induló Alekszandr Lukasenko államfőnek. Szóvivője súlyosan szerint bántalmazták, leteperték, majd egy rendőrőrsre vitték.

Az ütlegekből jutott azonban az eseményt rögzíteni igyekvő újságíróknak, fotósoknak és operatőröknek is. Némelyiküket olyannyira megverték, hogy kórházi kezelésre szorultak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Média

Haraszti a fehérorosz független sajtó védelmében

A fehérorosz külügyminiszternek címzett levélben bírálta Haraszti Miklós (EBESZ) azt a minszki elnöki utasítást, amellyel megtiltották nem kormányzati szervezeteknek és tájékoztató eszközöknek, hogy elnevezésükben a "nemzeti" vagy a "fehérorosz" kifejezést használják.

MTI Világ

Fehéroroszország a "narancsos" változásoktól tart

Élesen elítélte Fehéroroszországot az ellenzék jogainak újbóli korlátozásáért az Egyesült Államok és az Európai Unió. Fehéroroszországban a "narancsos" forradalmaktól való félelem miatt korlátoznák az alapjogokat.

MTI Világ

Az EP befagyasztaná a fehérorosz vezetők vagyonát

Éles hangvételű határozatban hívta fel az Európai Parlament (EP) az Európai Unió tagországainak kormányait a fehérorosz vezetők külföldi bankbetéteinek befagyasztására arra az esetre, ha a szovjet utódállamban nem javul az emberi jogi helyzet.

MTI Világ

Fehéroroszország: újra korlátozzák a független sajtó terjesztését

A fehérorosz hatóságok tizenöt független napilap terjesztésének beszüntetését rendelték el, az intézkedést újságírók és emberi jogi aktivisták szerdán úgy értékelték, mint a tekintélyelvű államfő újabb lépését a független sajtó korlátozására a választást megelőző időszakban.

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Felmérés: A kereskedelmi dolgozók kétharmada nem tud elmenni nyaralni

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

Elnök szeretne lenni az ifjú amerikai sztárköltő

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről

A magyar tinilányok fele kapott már kéretlenül képet valaki más intim testrészéről