szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hetvenkilenc embert ölt meg három öngyilkos merénylő pénteken Bagdad egyik síita mecsetében, illetve az épület előtt - közölte az iraki egészségügyi minisztérium.

A legújabb adatok szerint 79-en haltak meg, és 164 a sérültek száma - közölte a minisztérium egyik tisztségviselője az al-Irakíja tévében. Egy korábbi jelentés 69 halálos és 130 sérült áldozatról szólt.

Az egyik merénylő nő volt, de a két férfi is nőnek volt öltözve, hagyományos női fekete lepelt viselt. Ketten a mecsetben, a harmadik pedig az előtt robbantotta föl a derekára erősített pokolgépet a pénteki ima végeztével, amikor a hívek tódultak ki az épületből.

Korábban felröppentek olyan jelentések, hogy a mecsetnél becsapódó aknagránátok robbantak föl, de később a rendőrség megerősítette, hogy pokolgépekről van szó. 

A terrorcselekményt a főváros északi részén található Adhamíja negyed Burata-mecsetében hajtották végre, amely a kormányzó síita szövetség legjelentősebb pártjához, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső Tanácsához (SCIRI) tartozik.

A belügyminisztérium néhány órával korábban figyelmeztette a lakosságot, hogy a mecseteknél, piacokon összegyűlő tömegben robbantásos merényletekre lehet számítani. Csütörtökön is történt egy súlyos merénylet: Nedzsef síita szent városban gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak fel, megölve 10 embert, további 42 pedig megsebesült.

A Burata-mecset imámja a legjelentősebb iraki szunnita szervezetet vádolta azzal, hogy közvetve előidézője volt a hármas merényletnek. Mint mondta, a Muzulmán Ulémák Bizottságához kötődő egyik lap és az Adnán ad-Dulaimi szunnita vezető irányította újság félrevezető kampányt folytatott a Burata-mecset ellen, azt állították, hogy ott szunnitákat tartanak fogva, és tömegsírok is
találhatók a területén. - Több szunnita szónok is hibás, mert olyan kampányt folytat, amely igazolásul szolgál síiták elleni bűncselekményekhez - jelentette ki Dzsalaleddin asz-Szagír az al-Arabíja pánarab televízióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mészárszék Bagdad utcáin

Hetvennél több agyonlőtt ember holttestét találták a bagdadi utcákon az utóbbi 24 óra folyamán - közölte kedden az iraki belügyminisztérium.

MTI Világ

Az oroszok tagadják, hogy Bagdadnak szivárogtattak volna

Tagadta, és zagyvaságnak minősítette szombaton az orosz külföldi hírszerző szolgálat (SZVR), hogy Moszkva három évvel ezelőtti iraki háború idején tájékoztatta volna a bagdadi vezetést az amerikai csapatmozgásokról és haditervekről.

MTI Világ

Lefejezett halottakat találtak Bagdadtól északra

Harminc lefejezett holttestet találtak a Bagdadtól északra fekvő Baakúba közelében. Közben az észak-iraki Kirkuk térségében az iraki hadsereg az amerikai erők támogatásával őrizetbe vette Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér negyven emberét.

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Önmagát mindig is szomorú zenésznek tartotta – Balázs Fecóra emlékezünk

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

Deutsch Tamásnak egy néppárti képviselő magyarázta el, mi a különbség a Gestapo és az EU között

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!

10 dolog, amire érdemes felkészülni, ha vállalkozása van!