szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dán kormány engedélyezte pénteken az ország első tisztán muzulmán temetőjének létrehozását, amivel valóra válik a muszlim közösség egy régi törekvése a túlnyomórészt evangélikus országban.

Eddig a mintegy 150 ezer fős dániai muzulmán közösség megosztottsága, az anyagi eszközök hiánya és az akadályozta a temető kialakítását, hogy nem találtak megfelelő helyet hozzá. Az elhunyt muzulmánokat evangélikus temetők elkülönített részein helyezték örök nyugalomra.

Huszonhárom dániai muzulmán szervezet összefogott, és egy alapítvány keretében januárban Koppenhága egyik peremkerületében 268 ezer euróért megvásárolt egy 50 ezer négyzetméteres területet, majd engedélyt kért a temető létrehozására. Az ügyben illetékes kulturális minisztérium pénteken adta meg az engedélyt. A temető megnyitásának időpontját egyelőre nem közölték. 

Kasem Ahmad, az alapítvány elnöke szerint az engedély megadása annak a jele, hogy Dánia nyitott ország, és "toleráns a muzulmánokkal szemben". "Nem igaz, hogy Dánia iszlámellenes, ahogyan többen állítják" - jelentette ki a közszolgálati rádióban. A világméretű botrányt kiváltó Mohamed-karikatúrákat először egy dán lap közölte tavaly.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bezártak egy orosz lapot Mohamed-karikatúrája miatt

A volgográdi városháza bezárta azt a lapot, amely Mohamed prófétát is ábrázoló karikatúrát közölt. Közben Vologdában is vihart kavart egy Mohamed-karikatúrákat felhasználó újságcikk orosz médiajelentések szerint.

Hét nap

KARIKATÚRÁS HULLÁMOK

Legalább huszonöten, főként keresztények vesztették életüket két észak-nigériai városban a Mohamedet ábrázoló dán...

MTI Világ

Milliós vérdíjat tűztek ki a karikaturista fejére

Pakisztáni szélsőséges muzulmán papok vérdíjat tűztek ki a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák szerzőjének fejére - jóllehet azokat nem egyetlen személy rajzolta. Az összes imám egyöntetű véleménye, hogy megérdemli a halált az, aki megsérti a prófétát, aki pedig végez a sértegetővel, jutalmat érdemel.

MTI Gazdaság

Ötvenhárom millió eurós veszteség a karikatúrák miatt

A dán Arla tejipari cég – országának legnagyobb exportőre ezen a piacon – bejelentette, hogy a Mohamed karikatúrák miatt termékei ellen indított muzulmán fogyasztói bojkott 53 millió eurós veszteséget okozott eddig. Az összeg közel áll a legutóbb nyilvánosságra hozott 2004.évi éves nyereségének értékéhez.

MTI Világ

Karikatúra-ügy: az EP kiáll a szólásszabadság mellett

Kiáll a szólásszabadság mellett, ugyanakkor elítéli a vallások elleni gyűlöletkeltést az Európai Parlament abban az állásfoglalásban, amelyet strasbourgi plenáris ülésén fogadott el a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák ügyéről.

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom

A társas vadászatokra nem vonatkozik a gyülekezési tilalom