szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szombati kongresszusán eldőlt, hogy a 2008-as pekingi olimpia sportági programjából a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenye marad ki.

Vívásban a világbajnokságokon, kontinenstornákon, illetve nemzeti bajnokságokon 12 győztest avatnak, a nyári játékokon azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi döntése alapján – a verseny-, illetve létszámkorlátozás miatt – csak tíz számot rendeznek. Mivel a 2004-es athéni olimpián már a női kard is szerepelt a műsorban, akkor először ki kellett hagyni két versenyt a hagyományos programból, s a választás 2002-ben – hosszú huzavona után – a női tőrözők és kardozók csapatversenyére esett.

Az egyes szövetségek képviselői abban már régen egyetértésre jutottak, hogy egyéniben mind a hat szakág küzdelmeit megrendezik, így ezúttal is két csapatviadalnak kellett kiesnie. Az athéni hiányzók pekingi kárpótlása várható volt, a férfi párbajtőrnek pedig nagyon komolynak tűnt a támogatottsága, így voltaképpen a férfi kard és tőr, valamint a női párbajtőr számított a leginkább veszélyeztetettnek.

A magyar szövetségtől (MVSZ) származó információ szerint nyílt szavazásra került sor a dél-koreai Taebaekben rendezett ülésen, s ezen a női párbajtőrre és a férfi tőrre esett a választás. Az ülésen az is eldőlt, hogy e két szakág egyéni küzdelmeiben országonként maximum két vívó szerezhet jogot az indulásra.

Kovács Tamás, az MVSZ technikai igazgatója, aki egyébként nem volt ott a kongresszuson – a magyar érdekeket Kulcsár Krisztián képviselte –, úgy reagált a határozatokra, hogy a nőknél bármelyik szakág kiesése komoly veszteségnek számított volna, így a párbajtőré is, míg a férfiak esetében az elmúlt években legkevesebb sikert elért fegyvernem csapatversenyére esett a választás, vagyis ha már mindenképpen szavazni kellett, magyar szempontból talán a legkevésbé rossz döntés született.

A szövetség kommunikációs igazgatójának tájékoztatása szerint Kulcsár Krisztián – elnökségi döntés alapján – a férfi tőrcsapat és a női kardcsapat kimaradására voksolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

A téli olimpia 1,3 milliárdba kerül majd

Elfogadták a február 10. és 26. között sorra kerülő torinói téli olimpia költségvetését: a téli olimpia 1,3 milliárd euróba kerül s a jegyek kétharmada kel el eddig.

hvg.hu Tech

A Lenovo a magyar olimpiai csapat aranyfokozatú támogatója

A Lenovo a mai napon bejelentette, hogy három évre szóló támogatási szerződést köt a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB). A Lenovo arany fokozatú támogatóként ThinkPad notebookokkal, pendrive-okkal, és egyéb kiegészítőkkel támogatja a MOB-ot.

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

Az Oxfordi Egyetem vakcinája 70 százalékos védettséget ad a koronavírussal szemben

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba

A jegybank már több mint 800 milliárd forintot tolt bele az államadósságba