szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A spanyol fiatalok kevésbé bíznak az egyházban, mint a multinacionális nagyvállalatokban vagy a NATO-ban – derül ki a Santa Maria spanyol egyházi alapítvány országos felméréséből.

A felmérés szerint a 15 és 24 év között spanyol fiatalok mintegy 80 százaléka nem bízik a katolikus egyházban: azt túl gazdagnak, politikailag túl aktívnak, ugyanakkor szexuális kérdésekben túl maradinak tartja. A fiatalok bizalmát leginkább az önkéntes segélyszervezetek és a társadalombiztosítás élvezi.

A XVI. Benedek pápa spanyolországi látogatása előtt három hónappal közzétett felmérés szerint a spanyol fiataloknak jelenleg csak 49 százaléka vallja magát hívő katolikusnak, holott tizenkét éve még 77 százalékuk volt vallásos. Az ateista vagy a vallás iránt közömbös fiatalok aránya ugyanekkor 22 százalékról 46 százalékra nőtt.

Az alapítvány felmérte a politikai beállítottságot is, és ebből kiderül, hogy noha a spanyol fiatalok általában kevéssé politizálnak, 39 százalékukra balra húz, 28 százalékuk centristának tartja magát és csak 8,5 százalékul jobboldali. Legjobban az ETA baszk terrorszervezet tagjait, a neonácikat és a muzulmán radikálisokat utasítják el. A nagy többség számára a család a legfontosabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Spanyolok vennék meg Ferihegy gazdáját

Londonban tartózkodik a spanyol Ferrovial elnöke, hogy elvégezze az utolsó simításokat a BAA megvásárlására alakuló befektetői konzorciumon – jelenti a spanyol sajtó. A Ferrovial illetékesei elzárkóztak az értesülés kommentálásától.

euractiv.hu Világ

A spanyolok elismerték a katalánokat nemzetként

A spanyol parlament alsóháza elfogadta Katalónia sokak szerint ellentmondásos autónómia-tervét. A 189 igen és 154 nem szavazattal jóváhagyott, „estatut”-nak nevezett dokumentum a katalán régió kormányzatának az eddiginél jóval több jogot ad a tartomány pénzügyei feletti ellenőrzésre. A spanyol történelemben először ismerik el nemzetként Katalóniát.

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

„Klímaapokalipszis” miatt nem vállalnak gyereket

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Radar360: Gyűlnek az aláírások, hogy küldjék el Demetert, rossz tendenciát lát a virológus

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett

Joe Biden kisebb balesetet szenvedett