szerző:
MTI

Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin.

Ahmadinezsád. Perzsa Hitler?
© AP
A The New Yorker hétfői keltezésű száma szerint George Bush amerikai elnök és a Fehér Ház más illetékesei csak "Adolf Hitlerként" emlegetik Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, és mint egy magas rangú volt titkos szolgálati illetékes elmondta, "lázas készülődés" folyik az Irán elleni támadásra.

A cikk szerzője, Seymour Hersh a Pentagon névtelenségbe burkolózó tanácsadójára hivatkozva azt is megírta, hogy a washingtoni vezetés számára az iráni nukleáris probléma egyetlen lehetséges megoldása "az iráni hatalmi struktúra" megváltoztatása, ami egyet jelent a háborúval. Az amerikai védelmi minisztérium ugyanis abból indul ki, hogy az Irán elleni bombázások "megalázzák" az ország vallási vezetőit, és ez arra készteti a lakosságot, hogy felkeljen és megdöntse a teheráni kormányt.

A The New Yorker úgy tudja, hogy Bush elnök elképzelhetőnek tartja bunkerek felrobbantására alkalmas, B61-11 jelzésű taktikai atomfegyverek bevetését, hogy lerombolják a natanzi nukleáris központot. Az idézett volt titkosszolgálati vezető szerint a nukleáris megoldás elképzelése ellenérzést szült katonai körökben, és több magas beosztású tiszt lemondását tervezi emiatt. A Pentagon tanácsadója úgy vélekedett, hogy Irán bombázása valóságos láncreakciót váltana ki világszerte az amerikai állampolgárok és érdekeltségek elleni támadásokban, és csak erősítene olyan szélsőséges fegyveres szervezeteket, mint az Irán által támogatott libanoni síita Hezbollah.

Seymour Hersh az amerikai tényfeltáró újságírás egyik legtekintélyesebb képviselője. 1969-ben ő volt az, aki először megírta az amerikai katonáknak a vietnami My Laiban egy évvel korábban elkövetett mészárlását. A közelmúltban főleg az iraki háború valódi hátteréről, a titkosszolgálati jelentések és az amerikai közvélemény manipulációjáról rántotta le a leplet.

Fenyegetés és lélektan (Oldaltörés)

A vasárnapi The Washington Post amerikai vezetőket és független elemzőket idézve úgy véli, hogy az Irán elleni támadás nincsen ugyan napirenden a közeli jövőben, de az egyik lehetséges megoldásnak tekintik a washingtoni illetékesek, és ezzel a fenyegetéssel akarják meggyőzni Iránt. A Post szerint a CIA és a Pentagon Natanz mellett az iszfaháni uránium-átalakító laboratóriumot is lehetséges célpontnak tekinti az amerikai légierő számára, de szárazföldi támadást nem terveznek.

George Bush elnök Iránt olyan komoly fenyegetésnek tekinti, amelyet még elnöksége vége előtt el akar hárítani. Közben Izrael is nyomást gyakorol az Egyesült Államokra, miután figyelmeztetett: Irán előbb juthat atomfegyverhez, mint azt Washington gondolja – írja a lap, amely szintén megemlíti katonai körök aggodalmát a kardcsörtetéssel szemben, mert úgy látják: egy Irán elleni támadás néhány évre elodázhatja az ország nukleáris programját, de azzal a kockázattal járna, hogy a világ közvéleménye, mindenekelőtt az arab országoké, az Egyesült Államok ellen fordul.

Irán "lélektani hadviseléssel" vádolta vasárnap az Egyesült Államokat az iráni nukleáris létesítmények ellen tervezett amerikai katonai csapásokról szóló sajtóértesülések nyomán.

Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő teheráni sajtótájékoztatóján a The New Yorkerben és a The Washington Postban megjelent információkról úgy vélekedett, hogy ez a "hadviselés" az Egyesült Államok haragjának és tehetetlenségének jele.

A szóvivő egyúttal közölte, hogy még nem tűzték ki az Irakról szóló iráni-amerikai tárgyalások időpontját, ugyanakkor hangsúlyozta: a tárgyalások napirendjét semmiképpen sem terjesztik ki más olyan témákra, amelyek a Teherán és Washington közti kétoldalú kapcsolatra vonatkoznának.

"Kétségeink vannak az amerikaiak jó szándékáról a kétoldalú kapcsolatokban. Ha meg akarják oldani a problémákat, meg kell változtatniuk politikájukat Iránnal szemben és más, a térséget érintő kérdésekben" - jelentette ki Aszefi.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

ÚJ IRÁNI FEGYVEREK

Öt nap alatt több új fegyvert is bevetettek az iráni fegyveres erők a múlt héten a Perzsa-öbölben és az Arab-tengeren...

MTI/hvg.hu Világ

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre Irán

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető, hazai gyártású, Fadzsr-3 jelű rakétával - jelentette be az iráni állami televízió.

MTI Világ

Újabb egyhónapos haladék Iránnak

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 30 napot adott Iránnak arra, hogy felfüggessze urándúsítási tevékenységét, és ezzel először sürgette közvetlenül Teheránt, hogy oszlassa el azokat a gyanakvásokat, amelyek szerint nukleáris fegyver előállítására törekedne.

Több készülékéről is leváltja az Androidot a Huawei jövőre

Több készülékéről is leváltja az Androidot a Huawei jövőre

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Ezen a karácsonyi koncerten Föld körüli utazást tehet

Bakiztak az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal – videó

Bakiztak az eskütételen, Orbán sem bírta faarccal – videó

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Szeretettel Nagy-Britanniából: Az abortusz erkölcstelen? OK, boomer

Szeretettel Nagy-Britanniából: Az abortusz erkölcstelen? OK, boomer

Újabb embereket azonosítottak, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le

Újabb embereket azonosítottak, akiket a fideszes képviselővel egyszerre tartóztattak le