szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Romano Prodi vezette baloldali ellenzéki koalíció nyerte az olaszországi parlamenti választásokat a szavazóhelyiségek kijáratánál végzett felmérések szerint.

© AP
A Nexus közvélemény-kutató intézet által a RAI olasz közszolgálati tévé megbízásából készített felmérés szerint az Unió nevű balközép választási szövetség a szavazatok 50-54 százalékát szerezte meg, míg a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette kormánykoalíció, a Szabadság Háza pártjai a szavazatok 45-49 százalékát kapták. Egy másik felmérés, amelyet a Piepoli intézett végzett a Sky Italia tévé számára, 52 százalékos szavazati arányt jósol a baloldali ellenzéknek.

A két napra, vasárnapra és hétfőre kitűzött választások első napján a mintegy 47 millió bejegyzett választópolgár 66,5 százaléka járult az urnák elé az olasz belügyminisztérium adatai szerint. A részvételi arányt sokan a választás kimenetelét meghatározó körülmények egyikének tekintik. Berlusconi korábban biztosra vette győzelmét, ha a részvételi arány meghaladja a 80 százalékot.

Renato Mannheimer, a közvélemény-kutatások egyik legelismertebb olasz szakértője a milánói Corriere della Serában megjelent cikkében korábban úgy vélekedett, hogy a nagyarányú szavazási kedv elsősorban annak tudható be, hogy a választási kampányt a két nagy pártszövetség, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette Szabadság Háza és a Romano Prodit miniszterelnöknek jelölő Unió közti éles szembenállás jellemezte. Ez különösen érvényes az ellenzéki választókra, akiknek körében nagyon megerősödött Berlusconi legyőzésének szükségessége, miközben a jobbközép potenciális szavazói között sokan csalódtak a "Cavalierében", és hajlanak arra, hogy inkább otthon maradnak. Éppen ezért a magas részvétel egyelőre előnyt jelent a balközép számára, figyelembe véve azt is, hogy ez az oldal rendelkezik több aktivistával.

Előrevetített eredmények
 
A Romano Prodi vezette balközép választási szövetség egy olasz közvélemény-kutató intézet hétfő esti előrejelzése szerint többséget szerez a szenátusban. Az előrevetített eredmények annyiban különböznek a szavazóhelyiség kijáratánál végzett (exit poll) felmérések eredményeitől, hogy míg az utóbbiak a megkérdezett szavazók "bemondásán" alapulnak, az előrevetítések a már összeszámlált szavazatokon.

A Nexus közvéleménykutató-intézet előrevetítése szerint 158 hely jut a felsőházban a balközép Olajfa Szövetségnek, míg 151 a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldalnak. A százalékos megoszlást tekintve a balközép a szavazatok 50,4 százalékát, a jobboldal pedig 48,6 százalékát szerezte meg a szenátusi választásokon.

A húsz olaszországi régió közül ötnek az eredményét jelezte előre ezzel a módszerrel a Nexus. Eszerint Prodi koalíciója nyer Piemonte, Emilia-Romagna, Lazio és Szardínia régiókban, míg a Berlusconi vezette Szabadságjogok Háza koalíció Lombardiában áll nyerésre.

Korábban közölt exit poll-eredmények szerint az Unió 340, a jobboldali pártszövetség pedig 277 mandátumot szerez a 630 fős képviselőházban. A 18:30 órakor kiadott részeredmények alapján az alsóházi képviselőkre leadott szavazatokból Prodiék 55,5, míg Berlusconiék  44,1 százalékra számíthatnak.

A milánói tőzsde "ünnepelt" az exit poll-eredmények hallatán, 16:30-kor a tőzsde Európa legjobb eredményeiről tett bejelentést. A Mibtel index 0,98, a Midex 0,12 százalékpontos növekedést mutatott. Tőzsdei szakemberek azzal magyarázzák e fejleményt, hogy a beruházók fej fej melletti versenytől és annak nyomán a politikai stabilitás hiányától tartottak. Mivel az exit pollokból Romano Prodi ellenzéki vezető egyértelmű győzelme tűnik ki, ettől a félelmüktől megszabadultak - fejtették ki szakértők.

A Berlusconi tulajdonában lévő Mediaset milánói médiacég részvényei azonban egyértelműen estek hétfőn az exit poll-eredmények nyilvánosságra kerülése után.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

13 milliárd felhasználói adat került ki a netre, magyaroké is

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

5 pont katásoknak: ezekre mindenképpen figyeljen év végén!

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína

Öt éven belül 10 000 műholdat lőne fel Kína