szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elsősorban a labdarúgó-mérkőzések során a stadionokban tapasztalható erőszak visszaszorítását célozza a törvény, amelyet Nicolas Sarkozy belügyminiszter kezdeményezett. Fel is oszlathatják azon csapatokat, egyesületeket, amelyek szurkolói huligánkodnak.

A törvény kötelezi a sportrendezvények szervezőit az ellenőrző videókamerák rendeltetésszerű működtetésére, valamint lehetővé teszi azon csapatok, egyesületek rendeleti úton történő feloszlatását, amelyeknek szurkolói romboló, erőszakos, gyűlöletre vagy diszkriminációra uszító cselekményt hajtanak végre
sportrendezvényeken.
   
Hogy mi számít ilyen cselekménynek, azt szintén a törvény alapján felállítandó "a sportrendezvényeken erőszakos cselekményeket megelőző konzultációs nemzeti bizottság" állapíthatja meg. A rendbontó szurkolók ellen 15 ezer eurós pénzbüntetés és egy év szabadságvesztés, vezetőiknek pedig 30 ezer eurós bírság és két év börtönbüntetés is kiszabható lesz ezentúl. A törvény alapján a
rendbontóknak a stadionokban és azok közelében való megjelenése is tiltható lesz.
   
Míg a 2003-2004-es szezonban 257 erőszakos cselekményt végrehajtó személy előállítására került sor francia sportrendezvényeken, a tavalyi szezonban már 512 ilyen eset történt. Az idei szezonban, amely az első osztályú labdarúgó-bajnokság 38. fordulójából a 33-nál tart eddig 458 előállításra került sor.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

SMS-sel keresik a futballhuligánokat Hollandiában

A holland rendőrség 17 ezer sms-t küldött el azoknak a szurkolóknak akik ott voltak az Ajax Amsterdam és a Feyenoord közötti labdarúgó-mérkőzésekre az elmúlt idényben. Az akció eredményeképpen újabb száz letartóztatásra került sor.

MTI Világ

Szerb buszokat támadtak horvát focihuligánok

Két szerb autóbuszt is megtámadtak a hét végén Horvátországban. Személyi sérülés nem történt ugyan, de a több tucat nacionalsita futballhuligán jelentős károkat okozott. A rendőrség szerint a Hajduk Split szurkolói is érintettek az incidensekben.

MTI Világ

Málta: 96 horvát futballhuligánt ítéltek el

A máltai bíróság gyorsított eljárással 96 horvát szurkolóra hét-hét hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, miután a két ország válogatottjának 1-1-re végződött labdarúgó világbajnoki selejtezőjét követően randalíroztak a stadionban.

Itthon

Hétpontos terv a futballhuliganizmus visszaszorítására

A futballhuliganizmus visszaszorítása az állam és a labdarúgás szereplőinek összefogásával lehetséges – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter azután, hogy bejelentette a futballpályákon elharapódzott erőszak visszaszorítására kidolgozott hétpontos tervet.

Világ

Horvátországban törvényt hoztak a sporthuliganizmus ellen

Pénzbírság és börtönbüntetés fenyegeti ezentúl Horvátországban a sportlétesítményekben randalírozó szurkolókat, miután a horvát parlament szerdán törvényt fogadott el a stadionokban dúló erőszakos cselekmények megakadályozása és a rendbontók felelősségre vonása érdekében.

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Trump egyelőre nem árulja el, hogy elindul-e a 2024-es elnökválasztáson

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Egy nap alatt 135 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket