szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányalakításról tartottak újabb tárgyalási fordulót az ukrajnai 2004-es "narancsszínű forradalomban" győztes, de azóta egymástól eltávolodott erők hétfőn.

A március 26-i parlamenti választáson egyik induló pártnak sem sikerült többséget szereznie, így a törvényhozásba bejutott főbb pártok vezetői kénytelenek kényelmetlen tárgyalásokba bocsátkozni kormánykoalíció létrehozásáról.

A központi választási bizottság hétfőn közzétette a választások végeredményét. Eszerint a választásokon az ellenzéki Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatot: 32,14 százalékot. A második helyen végzett, Julija Timosenko volt kormányfő vezette pártszövetség a szavazatok 22,29, a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk Pártszövetség pedig a voksok 13,95 százalékát kapta. A parlamentbe került még az Olekszandr Moroz vezette Ukrajnai Szocialista Párt a szavazatok 5,69 és a Petro Szimonenko vezette Ukrajnai Kommunista Párt a szavazatok 5,69 százalékával.

A Julija Timosenko Tömb, a Mi Ukrajnánk és a szocialista párt képviselői hétfőn a koalíciós megállapodás tervezetét tekintette át. A három párt együttesen 243 képviselői hellyel rendelkezik a 450 fős törvényhozásban.

Jurij Jehanurov ügyvezető kormányfő viszont, aki az első helyen állt a Mi Ukrajnánk választási listáján, közölte: pártja tárgyalásokat folytat a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártjával is abban a reményben, hogy sikerül nagykoalíciót létrehozni a Timosenko vezette pártszövetség és a szocialisták részvételével. A Mi Ukrajnánk más vezetői viszont kizárták a koalíciót a Régiók Pártjával.

Roman Bezszmertnij, a Mi Ukrajnánk volt kampányfőnöke, aki a tárgyalásokat vezeti a "narancsszínű erőkkel", közölte: várakozása szerint létrejön a narancsszínű koalícióról kötendő megállapodás. Timosenko internetes honlapján teljes megelégedettségét fejezte ki a hétfői tárgyalásokkal, amelyek alapját szerinte a pártja által kidolgozott koalíciós megállapodás képezte.

Petro Porosenko üzletember, Juscsenko közeli szövetségese a Vremja Novosztyej című orosz lapban megjelent nyilatkozatában leszögezte: lehetetlen a Mi Ukrajnánk és Régiók Pártja közötti megállapodás, mivel ez a forradalom eszméinek elárulása lenne. Porosenko, aki a forradalom győzelme után egy ideig a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára volt, újságírók előtt hétfőn kijelentette: a Mi Ukrajnánk pártszövetség egyhangúlag ellenzi, hogy Julija Timosenko legyen az új kormányfő, mivel az "veszélyt jelentene az állam gazdaságára és a demokráciára".

Julija Timosenko már a választások éjszakáján leszögezte, hogy a narancsszínű koalíció létrejötte esetén pártja ragaszkodik a kormányfőállítás jogához, és értésre adta, hogy ő kívánja ezt a tisztséget betölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Janukovicsék győzelme valószínű Ukrajnában

Három közvélemény-kutató intézet exit poll-felmérése szerint a legnagyobb ellenzéki ukrán párt, a Viktor Janukovics vezette ellenzéki Régiók Pártja (PR) szerezte a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott ukrán parlamenti választásokon.

MTI Világ

Parlamenti választások Ukrajnában

Megkezdődtek a parlamenti választások özép-európai idő szerint 6 órakor Ukrajnában. Szomszédunkban új parlamentet, helyi és regionális és önkormányzatokat, valamint polgármestereket választanak. A nagy esélyes a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja, őket követi a közvélemény-kutatások szerint a "narancsszínű" Mi Ukrajnánk.

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Négy harmincas éveiben járó koronavírusos beteg halt meg a pénteki adatok szerint

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?

Mihez kezd egy valóságshow a nemi erőszakkal?