szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árvízveszély miatt a készültség legmagasabb fokát rendelték el szerdán Románia 12 járásában.

A Duna teljes romániai hosszában a folyam máris sok helyen kilépett a medréből, teljesen megtöltötte az ottani, többnyire rendezetlen árterületet. Kikötőket, hajóépítő telepeket, lakott területeket, ipari létesítményeket öntött el a víz. Kalafat folyami kikötőnél leállítottak minden munkát, akárcsak a galaci hajógyárnál. A helyi hatóságok a Duna-deltában élők kimenekítésére készülnek.

Kritikus a helyzet a Dunába ömlő dél- és délkelet-romániai folyók - a Zsil, az Olt, a Ialomita, a Szeret - torkolatvidékén, valamint a deltavidékét felölelő Tulcea megyében. Ez utóbbi területen a folyó áttörte a gátakat, több ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, elöntéssel fenyegetve a környékbeli településeket. Itt is megkezdődött a lakosok részleges kimenekítése. A helyi iskolákat, művelődési házakat, kórházakat úgy alakítják át, hogy szükség esetén ott lehessen embereket elhelyezni. Hasonlóképpen súlyos a helyzet az ország délnyugati részében, Dolj megyében.

A kialakult helyzetet tovább súlyosbítja, hogy országos esők várhatók, amelyek tovább emelhetik a folyók vízszintjét. A lehetséges árvizek térségében akár 15 ezer házat és magángazdaságot fenyeget a víz.

Románia 12 járásában a legmagasabb készültségi fokozatban vannak a mentő alakulatok és egészségügyi szolgálatok, amelyeknek segítségére, egy természeti katasztrófa esetén bevetik a román hadsereget és a légierőt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem lesz több új Samsung Galaxy Note telefon

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik

A jobbnál is lesz jobb: az Apple az M1 lapka utódján dolgozik