szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A milánói ügyészség szorgalmazni fogja az új olasz kormánynál, hogy kérje az Egyesült Államoktól az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azon 22 ügynökének kiadatását, akiket egy Olaszországban élő muzulmán pap elrablásával gyanúsít az olasz igazságszolgáltatás.

Mihelyt az új olasz kormány megalakul, az ügyészég másodszor is kezdeményezi az emberrablási ügy amerikai gyanúsítottjainak kiadatását – mondta Armando Spataro, az ügy kivizsgálásával megbízott ügyész, hozzátéve: meggyőződése, hogy ezúttal más választ kap, mint a hivatalban lévő kormánytól. (A kiadatási kérelmet csak az igazságügyi miniszter terjesztheti a kiadásra kért ország hatóságai elé.)

A George Bush amerikai elnök kormányával különlegesen szoros szövetségi kapcsolatot ápoló jobboldali Berlusconi-kormány igazságügyi minisztere, Roberto Castelli visszautasította az ügyészség neki címzett felhívását. Castelli szerdán értesítette a milánói ügyészséget, hogy nem szándékozik kérni a kiadatást az amerikai hatóságoktól, és "Amerika-ellenesnek" nevezte Spatarót.

Az amerikai és egyiptomi hatóságok által terrortevékenységgel gyanúsított, egyiptomi állampolgárságú Oszama Musztafa Haszan Naszr (más nevén Abu Omar) politikai menekült státusát kapta évekkel korábban Olaszországban, és annak birtokában a milánói szunnita muzulmán közösség imámjaként (előimádkozójaként) tevékenykedett. 2003. február 17-én rabolták el Milánóból a CIA ügynökei, és az amerikai haderők avianói légitámaszpontjára hurcolták. Ott kihallgatták, majd repülőn - a németországi Ramsteinben lévő amerikai támaszpont érintésével - Kairóba vitték, ahol átadták az egyiptomi hatóságoknak. Később Abu Omar olyan állítást juttatott ki fogságából ügyvédje révén, hogy egyiptomi őrei és kihallgatói megkínozták.

Újságírók megkérdezték a vasárnapi-hétfői olaszországi választások nyertesének számító balközép koalíció vezetőjét, Romano Prodit, mit szándékozik tenni az ügyben. Prodi azzal tért ki a válasz elől, hogy még nem ismeri teljes mélységében az ügy minden jogi vonatkozását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Hétfőn kezdődik az üzérkedéssel és korrupcióval vádolt Sarkozy pere

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Az én hetem: Lackfi János zombifesztiválon járt

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók