szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Viktor Juscsenko államfő szerdán közölte: addig nem jöhet létre az ukrán kormánykoalíció, amíg nem születik meg a megállapodás a kulcsfontosságú gazdasági és politikai kérdésekről.

"Tucatnyi kérdést kell megvitatni" - jelentette ki az elnök Kijevben tartott sajtótájékoztatóján. Az államfő szerint a koalíció tagjainak megegyezésre kell jutniuk az olyan kényes kérdésekben, mint Ukrajna csatlakozása a Kereskedelmi Világszervezethez (WHO) és NATO-hoz, az orosz-ukrán-kazah-fehérorosz közös gazdasági térségben való részvétel és a privatizáció.

Ha egy koalíciót hét hónapra hoznak létre, és felbomlik, nem érdemes létrehozni, olyan koalíciót kell megalkotni, amely legalább három és fél évig kitart – jegyezte meg az elnök a 2004-es narancsszínű forradalomban résztvevő erők közötti villongásokra utalva.

Juscsenko kitért a Julija Timosenko miniszterelnökségére vonatkozó kérdés elől. "Álláspontomat nem egyvalaki vagy mások iránti érzelmeim határozzák meg, hanem az, hogy milyen választ kapunk tőlük jövőbeli politikájukat illetően - szögezte le.

Julija Timosenko volt kormányfő, a választásokon második helyen végzett Julija Timosenko Tömbje (BJuT) pártszövetség vezetője már a választások éjszakáján közölte, hogy a "narancsszínű" erők - a BjUT, a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség és az Ukrajnai Szocialista Párt - alkotta jövőbeli koalícióban a BJuT fenntartja magának a kormányfőállítás jogát, és értésre adta, hogy ő szeretné ezt a tisztséget betölteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kijevben több százan tüntettek Juscsenko ellen

Több száz baloldali tüntető orosz zászlókat lengetve vonult fel vasárnap Kijev utcáin, tiltakozva az ellen, hogy a kormány ünnepnappá szándékozik nyilvánítani a narancsszínű forradalom kezdetének napját a közelgő egyéves évfordulón.

MTI Világ

Juscsenko: az ukrán parlament destabilizálta a helyzetet

Az ukrán parlament hibás döntést hozott, és csak destabilizálta az ország helyzetét azzal, hogy az ukrán-orosz gázárvita rossznak ítélt megoldása miatt leváltotta a kormányt - jelentette ki Viktor Juscsenko ukrán elnök Asztanában, ahol Nurszultan Nazarbajev újraválasztott kazah államfő beiktatása alkalmából találkozott orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Parragh szerint az önkormányzatoknak kéne spórolni. Ön szerint kinek? Szavazzon!

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Három iPhone támogatása is megszűnhet jövőre

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat

Egyre több olyan betegséget szabadít a világra a klímaváltozás, amit ember is elkaphat