szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szellemi állapota miatt nem alkalmas a bírósági tárgyalásra a jugoszláv hadsereg volt tisztje, Vladimir Kovacevic – jelentette be a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A Szerbiában 2003-ban letartóztatott, társai által csak Rambóként emlegetett századost a hadijog hat vádpontban történő megsértésével vádolja a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró törvényszék, beleértve az emberölést és a kegyetlen bánásmódot Dubrovnik történelmi városának 1991-es szerb ágyúzása idején.

Kovacevic irányította az egyik alakulatot, amely Dubrovnik világörökség részét képező óvárosát ágyúzta a város északi és keleti oldaláról. A bombázásban 43 civil vesztette életét, s a történelmi óváros épületeiben hatalmas károk keletkeztek.

"A bíróság megállapította, hogy a vádlott nem képes eljárni saját ügyében, megérteni a vádak természetét, megérteni az eljárásmódot, a bizonyítékok részleteit ... és nem képes tanúvallomást sem tenni" – mondta ki a törvényszék szerdán.

A 45 éves, montenegrói születésű szerb százados hágai cellájában már korábban is pszichiátriai problémáira panaszkodott. Kovacevic elmondta a bíróságnak, hogy a fivére öngyilkos lett, és maga is hasonló sorstól tart "egy ilyen kicsi helységben".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Belgrád haladékot kér Brüsszeltől Mladics kiadatására

Borisz Tadics szerbiai elnök szerint Belgrád haladékot kér Brüsszeltől a szrebrenicai népirtás főfelelősének tartott Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai vezető kiadatására, de mivel az első reagálások kedvezőtlenek voltak, az országnak fel kell készülnie a legrosszabbra.

MTI Világ

Ratko Mladics már-már beszámíthatatlan

Súlyos lelki állapotban, a beszámíthatóság határán van a legkeresettebb feltételezett háborús bűnös, Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok - írja kedden a Press című belgrádi napilap a szerbia-montenegrói hadsereg biztonsági szolgálatának (VBA) jelentésére hivatkozva.

MTI Világ

Kiadják Mladicsot Hágának?

Azonosították Ratko Mladics tartózkodási helyét, és remélhetőleg még ezen a héten letartóztatják - mondta a szerbia-montenegrói parlament európai ügyi bizottságának elnöke.

MTI Világ

Hágai vádemelés miatt lemond a koszovói kormányfő

Belgrádi sajtóértesülések szerint a Nemzetközi Törvényszék (NT) vádat emelt Ramus Haradinaj koszovói kormányfő ellen, s a miniszterelnök még a nap folyamán bejelenti lemondását, majd önként feladja magát Hágának.

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Az Apple idei legjobb alkalmazásai a karanténidőszak körül forognak

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita