szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Erre az évre Brüsszel újabb adminisztratív célokat határozott meg a nők foglalkoztatását illetően, miután tavalyi eredményeket meglehetősen felemásnak tartja.

Az Európai Bizottság vezető állásaira kinevezettek 25 százaléka, a középvezetők 30 százaléka az idén nők közül kerül ki, jelentette be Siim Kallas, a Bizottság alelnöke. A nem vezetői állásoknál még szigorúbb kvótát alkalmaznak: a betöltendő alkalmazotti posztok felére nőt kell felvenni, legyen szó akár állandó, akár ideiglenes munkahelyről.

Tavaly egyébként a Bizottság eredetileg megfogalmazott célját több területen sikerült jelentősen túlteljesíteni, ugyanis az újonnan betöltött vezetői állásoknál a tervezett 20 százalék helyett 32,8 százalék esetében vettek fel nőt. Az alkalmazottaknál 51,4 százalék volt ugyanez az arány, azonban középvezetői szinten nem sikerült megvalósítani a kitűzött célt, a tervezett 30 százalék helyett csak az állások 24,4 százalékát sikerült nőkkel betölteni, pedig innen kerülnek majd ki a jövő vezető eurokratái. A kudarc oka Kallas jelentése szerint a megfelelő jelentkezők alacsony száma volt.

A legtöbb nőt tavaly a közigazgatási, a fejlesztési, tolmácsokat foglalkoztató, a költségvetési, a tudományos, a külkapcsolati, a környezetvédelmi és a kereskedelmi részleg alkalmazta. A leggyengébb mutatókat a támogatási együttműködési szektor, valamint a bizottsági alelnök vezetése alatt álló IT-osztály produkálta, utóbbinál tavaly egyetlen hölgyet sem vettek fel. Hasonlóan gyenge eredménnyel zárta a 2005-ös esztendőt a csalásellenes, az egészségügyi és a fogyasztóvédelmi osztály.

Siim Kallas két hét múlva ismerteti a „hímneműnek” kikiáltott Bizottság munkakultúrájának javítását célzó javaslatait. Állítólag erkölcsi kérdések is napirendre kerülnek, s értékelik a tavaly ősszel bevezetett forródrót tapasztalatait: november óta az eurokraták külön telefonszámon jelenthetik be, ha szexuális zaklatás érte őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Már a lakossági EU-domainnevek is bejegyezhetőek

Péntektől minden, az Európai Unióban lakóhellyel rendelkező személy bejegyzési kérelmet nyújthat be a ".eu" legmagasabb szintű tartománynévre. Az elbírálás jelentkezési sorrendben történik, a tagállami állampolgárság nem jelent előfeltételt - közölte az illetékes uniós biztos.

hvg.hu Karrier

A munkahelyi pszichés terror az EU-ban is probléma

A munkahelyi piszkálódás szélsőséges formájának, a munkahelyi pszichoterrornak a dolgozók 9 százaléka válik évente áldozatává – derül ki egy tanulmányból, melyet az akkor még 15 tagállamból álló EU-ról készített az Európai Alapítvány az Élet és Munkakörülmények Javításáért.

MTI/hvg.hu Világ

Az EU örül Berlusconi bukásának

Európai vezető politikusok nem mondták ki hangosan, de az EU-államok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásán egyértelműen érződött a Rómának szóló üzenet: arrivederci - ettől végre megszabadultunk!

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

Véres bosszúval fenyegetőznek Iránban az atomtudós elleni merénylet után

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut