szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai külügyminisztérium szerint Irán az ENSZ Biztonsági Tanács követeléseit figyelmen kívül hagyva folytatja nukleáris programját, s ez annyit jelent, hogy 16 nap leforgása alatt képes lehet atombombát készíteni.

A Bloomberg idézte Mohamed Szaidi atomügyi vezető nyilatkozatát, mely szerint szerint Iránnak megvan a technológiai háttere, ahhoz, hogy „ipari méretekben” dúsítson uránt, a Natanz erőműben, ahol a tervek szerint 54 000 dúsító centrifuga működik majd.

„50 000 centrifugával megfelelő mennyiségű uránt dúsíthatnak ahhoz, hogy 16 napon belül elő tudjanak állítani nukleáris fegyvert” – nyilatkozta Stephen Rademaker nemzetbiztonságért és az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelemért felelős külügyminisztériumi tisztviselő Moszkvában.

Rademaker Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azon kijelentésére reagált, mely szerint a közel-keleti országnak sikerült kis mennyiségű dúsított uránt előállítani 164 centrifugával. Ez a bejelentés szembemegy az ENSZ BT azon követelésével, hogy Irán még ebben a hónapban állítsa le nukleáris programját.

Washington attól tart, hogy Iránban atomfegyverek készítésére használnák a dúsított hasadóanyagot, míg Teherán állítása szerint polgári felhasználású áramtermeléshez használnák az uránt. Szaidi szerint az 54 000 centrifugával egy 1000 megawattos erőművet láthatnak majd el alapanyaggal.

„Csalódást okozó bejelentés volt” – nyilatkozta Rademaker Ahmadinezsád közleményéről.

Rademaker szerint a jelenlegi 164 centrifugával 13 évre lenne szükség egy atombombához szükséges uránmennyiség dúsításához, azonban Irán nemrégiben értesítette a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget (NAÜ), hogy idén 3000 új centrifugát állít üzembe a Natanz erőműben.

„3000 centrifugával 271 napra rövidülne le a dúsítási folyamat” – magyarázta a politikus. „Az amerikai kormányzat egyelőre nem döntötte el, hogy alkalmazna-e kényszerítő lépéseket Iránnal szemben, amennyiben Teherán továbbra sem működik együtt az ENSZ BT-vel.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Irán fenyeget atommal, vagy őt fenyegetik vele?

Az Egyesült Államok fokozottan tervez egy esetleges légi csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen - írja a The New Yorker című lap. Az egyik lehetséges elképzelés szerint a földalatti nukleáris központok ellen taktikai atomtámadást intéznének, katonai szakértők azonban ezzel valódi eshetőségként nem számolnak.

MTI Világ

Washington megelőző csapásra készül Irán ellen

Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin.

MTI/hvg.hu Világ

Sikeres rakétakísérletet hajtott végre Irán

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető, hazai gyártású, Fadzsr-3 jelű rakétával - jelentette be az iráni állami televízió.

Hét nap

ÚJ IRÁNI FEGYVEREK

Öt nap alatt több új fegyvert is bevetettek az iráni fegyveres erők a múlt héten a Perzsa-öbölben és az Arab-tengeren...

Világ

Atommal Irán ellen?

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és...

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót

Kiakadtak a kereskedők, mert két hónap forgalomba helyeztetni egy behozott autót