szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának és Németországnak a képviselői jövő kedden Moszkvában vitatják meg az iráni atomdossziéval kapcsolatos teendőket –- jelentette be Kína állandó ENSZ-képviselője.

Mint Vang Kuang-ja szerdán a világszervezet New York-i székházában elmondta, a tanácskozást minisztériumi politikai igazgatók szintjén rendezik meg. A bejelentés egy nappal azután hangzott el, hogy Irán kedden közölte: első ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerőműben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsított uránt előállítania. Mohammed Szaídi, az iráni atomenergetikai hivatal helyettes vezetője szerdán pedig megerősítette, hogy hazája hosszú távon ipari méretekben akar uránt dúsítani.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban április 28-ig adott időt Iránnak urándúsító tevékenysége felfüggesztésére. Ezt a nyugati országok szorgalmazták, amelyek attól tartanak, hogy Teherán békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik. Irán ezt cáfolja.

Az urándúsítás felfüggesztésére szeretné rábeszélni Iránt Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügyökség (NAÜ) főigazgatója, aki szerda éjszaka Teheránba érkezett, hogy a vitatott iráni atomprogramról tárgyaljon.

Baradei megérkezését követően a teheráni repülőtéren újságíróknak elmondta: azért utazott Iránba, hogy a nemzetközi közösség követeléseinek (teheráni) teljesítéséről és bizalomerősítő lépésekről tárgyaljon, beleértve az urándúsítás felfüggesztését is, amíg nem tisztázzák a vitatott kérdéseket. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy felújulnak a tárgyalások az iráni atomprogramról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Atommal Irán ellen?

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és...

hvg.hu Világ

Irán fenyeget atommal, vagy őt fenyegetik vele?

Az Egyesült Államok fokozottan tervez egy esetleges légi csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen - írja a The New Yorker című lap. Az egyik lehetséges elképzelés szerint a földalatti nukleáris központok ellen taktikai atomtámadást intéznének, katonai szakértők azonban ezzel valódi eshetőségként nem számolnak.

MTI Világ

Washington megelőző csapásra készül Irán ellen

Az Egyesült Államok nukleáris tölteteket is be akar vetni abban a nagyszabású légi csapásban, amelyet egy atombomba gyártásával gyanúsított iráni bázis ellen tervez – állítja a The New Yorker című amerikai magazin.

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője