szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína eddig alig felét teljesítette azoknak a környezetvédelmi vállalásoknak, amelyeket célként tűzött ki a következő évekre. Ennek oka elsősorban a gyors gazdasági növekedés, az erőművek, ipari üzemek növekvő szennyező-anyag kibocsátása.

A kínai állami környezetvédelmi hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint a kéndioxid kibocsátás 27 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben, miközben a tervek szerint 10 százalékkal kellett volna csökkenteni a kibocsátást 2000-2005 között. Ugyanekkora mértékben tervezték leszállítani a szénmonoxid kibocsátást is, de mindössze 2 százalékos mérséklést sikerült elérni.

A 20 legfontosabb környezetvédelmi célkitűzésből nyolcat nem tudott Kína teljesíteni, a kéndioxid és szénmonoxid mellett nem teljesültek a széndioxid kibocsátásra, a szilárd ipari hulladékokra, valamint a szennyvíz tisztításra vonatkozó célkitűzések.

A jelentés megállapítja: az ország egyes régióiban fontosabbnak tartják a gazdasági növekedés felgyorsítását, mint a környezetvédelmet, vagy az emberek egészségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kínai negyed épül Bukarest mellett

A nyugati világvárosok kínai negyedeihez hasonlóan Bukarest északkeleti, Colentina negyedének közelében China Town építése kezdődött, amelyet európai jelentőségű kereskedelmi központtá akarnak fejleszteni.

MTI Világ

Európai ügyvédet fogadnak a kínai gyártók

A kínai cipő gyártók jogi lépéseket terveznek, egy 300 ezer eurós alapot terveznek "összedobni", hogy ebből fizessék az európai ügyvédeket. Az Európai Unió április 7-től dömpingvámot tervez a kínai és vietnami bőrcipőkre, a következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámételt, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében.

MTI Világ

Kína lakossága 1,307 milliárd fő – hivatalosan

Kína lakossága 2005 végén egymilliárd háromszázhét millió főt tett ki, miután tavaly 8,1 millió fővel, 0,63 százalékkal nőtt – közölte a pekingi állami statisztikai hivatal internetes honlapján, de szakértők szerint a tényleges lélekszám ennél több tízmillióval magasabb.

hvg.hu Autó

Kínai Volvo S40

A svéd Volvo beindítja Kínában az S40 alsó-középkategóriás személyautók gyártását. A Ford-konszernhez tartozó márka képviselő Pekingben bejelentették, hogy a versenyképesség érdekében a kínai S40-esek teljes gyártási folyamata helyben folyik majd

MTI Gazdaság

Dömpingvám a kínai és vietnami cipőkre

Várhatóan dömpingvámot vezet be a kínai és vietnami bőrcipőkre az Európai Bizottság. A javaslat szerint a kínai cipőknél 19,4, a vietnámiaknál 16,8 százalékra emelik a vámot.

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Csontrészeg kamionos cikázott az M3-son, miután több autót összetört

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire