szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Levelet írt a Pozsonyban megjelenő Új szó szerkesztőségének az évek óta nemzetközi körözés alatt álló Sátor Lajos, akinek neve a közelmúltban a budapesti nagygyűlésekkel kapcsolatos bombafenyegetés kapcsán merült fel a sajtóban. Sátor tagadja, hogy köze lett volna a tervezett, de be nem váltott fenyegetéshez.

Sátort, a dunaszerdehelyi alvilág állítólagos vezérét a szlovák rendőrség a tíz alvilági személy életét követelő dunaszerdahelyi mészárlás megbízójaként tartja számon, de 2000 óta több bűncselekmény gyanúsítottjaként is körözi a nemi erőszakért is elítélt bűnözőt. Sátor neve azt követően került ismét a figyelem középpontjába, hogy a szlovák titkosszolgálat (SIS) a magyar szolgálatok felé jelezte: dunaszerdahelyi alvilági körök a magyar belpolitikai életet destabilizáló szándékkal robbantani készülnek a budapesti nagygyűléseken. Budapesten végül semmilyen rendzavarás nem volt.

Levelében a bujkáló Sátor minden vele kapcsolatos értesülést tagad és jellemtelen alaknak nevezi Jaroslav Spisiak bűnügyi főigazgatót a Szlovákia országos rendőrfőkapitányának helyettesét, akinek szerinte egyedüli célja az, hogy őt rács mögé juttassa. „Ebben tökéletesen igaza van, de nem csak őt, hanem az összes bűnözőt ott szeretném látni” – mondta a levelet már a rendőrség rendelkezésére bocsátó lapnak Spisiak, aki kételkedik abban, hogy a kedden, Érsekújvárban feladott levelet valóban Sátor írta volna.

A szervezett szlovákiai bűnözés visszaszorításában jelentős érdemeket szerzett, korábban dunaszerdahelyi járási rendőrkapitányként dolgozó Spisiakot különféle vádakkal illető levélíró így fogalmaz: „Jellemtelenségéről az is tanúskodik, hogy a személyem ellen folytatott harcba – noha a múltban a barátinál is jobb volt a viszonyunk – nem riadt vissza bevonni a szomszédos Magyarországot se.” A levél teljes tartalmát ismerő lap szerint: „Noha a nyilvánosság úgy tudja, a merényletről szóló információ a SIS-től származik, Sátor úgy tudja, hogy ez nem igaz."

Spisiak szerint az sem zárható ki, hogy a levél csak „provokáció, valamilyen lejárató kampány része, vagy csak valaki tréfálkozik, s tényleg nem Sátor a levél szerzője."

A lap megszólaltatja Huncík Péter elmegyógyászt is, aki a rendőrség elől bujkáló bűnözők jellegzetes magatartásáról mond szakvéleményt. Szerinte ha valaki nem bírja a feszültséget, elkezd rövidzárlatosan reagálni. Nem kizárt, a rendőrség éppen erre várt, talán egy hosszan tartó, sikeres kriminalisztikai hadjárat eredménye, hogy Sátor megszólalt – zárul az Új Szó címoldalán ma megjelent írás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kecskeméti maffiaper: 68 év fegyház

Összesen 68 év fegyházbüntetést osztott szét első fokú ítéletében a Kecskeméten folyó maffiaper vádlottjaira Fodor Endre tanácsvezető bíró.

Hét nap

ELFOGOTT MAFFIAFŐNÖK

Az olasz rendőrök letartóztatták az ország legkeresettebb bűnözőjét, a szicíliai maffia főnökét, Bernardo Provenzanót.

MTI Világ

Több mint tíz évet kapott a török maffiafőnök

Tíz évi és tíz hónapi börtönbüntetésre ítélték kedden a török maffia első számú vezetőjét, Alaattin Cakicit, mert megrendelte egy tőzsdeügynök meggyilkolását - jelentette az Anatolia hírügynökség.

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Elkezdték felújítani az utat, előkerült 400 sír

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

Magyar kéz rajzolta izgalmasabbá a Subaru újdonságát

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony

A nőgyógyászokra nem vonatkozna az új egészségügyi szolgálati jogviszony