szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Körútra indult pénteken a Hamász radikális iszlámista szervezet vezette palesztin kormány három minisztere, hogy pénzt gyűjtsön a Palesztin Hatóság számára, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok úgy döntött, hogy beszünteti a palesztin kormány közvetlen segélyezését.

Alá al-Aaradzs gazdasági miniszter, Szamír Abu Ísa tervezési miniszter és Dzsamál al-Hudari távközlési és technológiai miniszter arab országokat keres fel, hogy azok segélyeiből előteremtsék a palesztin államapparátus tagjainak fizetésére való pénzt. A miniszterek hangsúlyozták, hogy jelenlegi utazásuk egyetlen célja a segélyek begyűjtése az akut pénzügyi válságba jutott Palesztin Hatóság számára, körútjuk nem politikai jellegű. "A három miniszterből álló küldöttség meglátogat esetleg három európai országot is, amelyek a közvetlen EU-segély felfüggesztése ellenére megígérték, hogy segítenek a palesztin kormánynak" - közölte újságírókkal Szamír Abu Ísa.

A Hamász interneten is segélykérő felhívást tett közzé. A szervezet két egyiptomi bankszámlára kéri az átutalásokat pénteken a világhálóra tett felhívásában, amelynek megszövegezéséből egyértelműen kitűnik, hogy a Hamász muzulmán államok, intézmények, vállalatok és magánszemélyek adományaira számít.

Két héttel a kormányzás átvétele után kiürült a Hamász-kormány kasszája. A Hamász hívei jelképes adományokkal jelzik, hogy továbbra is támogatják a radikális muzulmán szervezet politikai irányvonalát, de ez kevés a gépezet üzemben tartásához. Iszmáil Haníje kormányfő ennek ellenére optimizmust mutatott egy pénteki beszédében, amelyet Hamász-hívek előtt mondott el egy gázai övezeti mecsetben. Szavai szerint a kabinetjének elszigetelését célzó kísérletek kudarcra vannak ítélve. Kijelentette, hogy "a palesztin nép nem hagyja cserben kormányát, bármekkora áldozatokat kell is érte vállalnia". Azt hangoztatta, hogy a Hamászt nem lehet elveinek feladására kényszeríteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

A HAMÁSZ ÉS IZRAEL

A közel-keleti "igazságos béke" elérésére hétfőn tárgyalásokat javasolt a konfliktusban közvetítő úgynevezett...

MTI Világ

A Hamász 170 millót kér havonta az arab országoktól

A Hamász politikai szárnyának vezetője Kuvaitban havi 170 millió dollár támogatást kért az arab államok közösségétől a Palesztin Hatóság számára. Háled Mesaal szerint a palesztin igazgatásnak csak a bérköltsége havi 115 millió dollárra rúg.

MTI Világ

Washington eltiltotta diplomatáit a Hamász-kormánytól

Az Egyesült Államok megtiltotta diplomatáinak és vállalkozóinak, hogy kapcsolatba lépjenek a Hamász iszlámista mozgalom vezette, új palesztin kormánnyal, amelynek huszonnégy tagja szerdán tette le a hivatali esküt Mahmúd Abbász palesztin elnök előtt.

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Kigyógyult a koronavírusból Böjte Csaba

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó