szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legalább huszonhatan haltak meg a pénteki iraki merényletekben, miközben az ország politikai vezetői továbbra sem jutottak közelebb a belpolitikai válság megoldásához, a nemzeti egységkormány megalakításához.

A Bagdadtól 550 kilométerrel délre fekvő Bászrában lázadók elrabolták és megölték egy építőipari cég 11 alkalmazottját - jelentette be pénteken a helyi rendőrség. Az áldozatok holttestét Bászra különböző részein találták meg. Az al-Fajha cég legalább három mérnöke és egy könyvelője is a meggyilkoltak között van. Pokolgépes merényletekben meghalt hat iraki polgári személy pénteken Bászrában, illetve Baakúbában, négy brit katona és négy iraki civil pedig megsebesült - közölte egy brit katonai szóvivő és a rendőrség. A bászrai merényletben gépkocsiba rejtett pokolgép robbant fel egy út mentén, az autóban öngyilkos merénylő ült. A többségében síiták lakta városban csaknem 8000 brit katona állomásozik. A Bagdadtól 65 kilométerre északra fekvő Baakúbában két síita mecsetnél robbantottak föl egy-egy pokolgépet.

Felrobbantotta magát gépkocsijában egy öngyilkos merénylő reggel egy rendőrőrs mellett az észak-iraki Moszulban, három iraki halálát és további hat sebesülését okozva. A merénylő gépkocsijával nekihajtott az őrsöt védő betonkerítésnek a Bagdadtól 370 kilométerre északra fekvő, szunnita többségű városban. A rendőrök tüzet nyitottak rá, amitől a gépkocsi felrobbant. A sebesültek közül öt rendőr, a hatodik egy civil. A robbanás jelentős károkat okozott a közeli kereskedőnegyedben is.

Legkevesebb hat rendőr meghalt, tíz megsebesült és húsznál több eltűnt Bagdadtól északra csütörtök éjjel egy rajtaütésben. Egy biztonsági illetékes pénteki közlése szerint lázadók a fővárostól mintegy 30 kilométerre fekvő Tádzsi körzetében állítottak csapdát a síita szent városból, Nedzsefből származó rendőröknek, miután megkaparintottak több új rendőrautót. A rendőrkonvoj éppen egy bagdadi amerikai támaszpontra igyekezett, hogy új gépkocsikat vételezzenek saját egységüknek. A nedzsefi kormányzói hivatal magas rangú beosztottja azt közölte, hogy a 80 fős konvojból csak 35-en tértek vissza a városba. A túlélők szerint a támadók előbb működésbe hoztak az út szélén egy robbanószerkezetet, majd megrohanták a rendőröket.

Az amerikai erők bejelentették, hogy egy szerdai támadásban meghalt egy amerikai katona, akivel 2366-ra emelkedett a 2003. márciusi megszállás óta az arab országban életüket vesztett amerikai katonák száma. Megölték egy közös amerikai-iraki rajtaütés során a múlt hónapban Bagdad külterületén az al-Kaida egyik körözött tagját, aki szoros kapcsolatban állt Oszama bin Ladennel, a terrorhálózat vezetőjével - jelentette be az amerikai hadsereg. A terrorista neve Rafid Ibrahím Fattah, de Abu Umar al-Kurdi néven ismert - olvasható a közleményben, amely szerint Fattah legutoljára egy terrorista sejt vezetője volt a Bagdadtól 65 kilométerre északra fekvő Baakúbában. Az elmúlt 15 évben Pakisztánban, Afganisztánban, Iránban és Irakban tartózkodott. Az amerikai hadsereg közleményét független források nem erősítették meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

London iraki csapatkivonást jelentett be

Pár hónapon belül kivonja Irakból katonái tíz százalékát Nagy-Britannia - jelentette be John Reid brit védelmi miniszter. Jelenleg 8500 katonájuk állomásozik Irakban, ebből 800-at vonnak ki.

MTI Világ

Bush azt ígéri, hogy vége lesz az iraki küldetésnek

George Bush amerikai elnök úgy véli, jó döntés volt az iraki háború elindítása három évvel ezelőtt, s azt ígéri, megfékezik az erőszakot, amely már több mint 2300 amerikai katona halálát okozta a közép-keleti országban.

MTI Világ

Az amerikaiak kétharmada helyteleníti Bush Irak-politikáját

Az amerikai állampolgárok több mint kétharmada szerint George Bush elnök rosszul kezeli az iraki helyzetet, csaknem egyharmaduk pedig nagyon valószínűnek tartja polgárháború kitörését az arab országban – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Hét nap

POLGÁRHÁBORÚ IRAKBAN

Irak polgárháborúba süllyedt - hangoztatta vasárnap Ijad Allavi volt átmeneti iraki kormányfő.

MTI Világ

Negyven halott egy iraki merényletben

Negyven ember életét vesztette hétfőn az észak-iraki Moszul térségében egy toborzóközpontnál elkövetett öngyilkos merényletben - közölték iraki biztonsági forrásból.

Tóta W.: Aki kurvának áll

Tóta W.: Aki kurvának áll

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Az MTA megnézte, veszélyes-e az 5G

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó

Egy sofőr képes volt az M3 metrópótló előtt büntetőfékezni – videó