szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Irán nem képes sem a közeli, sem a távoli jövőben atomfegyvert gyártani - vélekedett szombaton Jurij Balujevszkij tábornok, orosz vezérkari főnök. Balujevszkij azt mondta, hogy az iráni fegyverkezés egyetlen célja, hogy egy, az ország ellen irányuló katonai akciót megakadályozzon.

 
A vezérkari főnök azonban nem zárta ki, hogy azok az anyagokat, amelyeket az iráni polgári nukleáris programban használnak, atomfegyver gyártására is felhasználhassák.

Oroszország Irán legnagyobb szállítója a békés célú nukleáris technológia terén, de jelentősek Moszkva Teheránnak szánt hagyományos fegyverszállításai is. Irán kedden bejelentette, hogy urániumdúsítást hajtott végre az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felszólítása ellenére, számos negatív reakciót kiváltva ezzel a világban. Teherán azt állítja, hogy urániumdúsítása békés célú, a nyugati államok viszont azt gyanítják, hogy atomfegyver előállítására készül. 

Oroszország, az Egyesült Államok, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja, valamint Németország képviselői kedden Moszkvában tanácskoznak az iráni nukleáris kérdésről. Moszkva úgy véli, hogy Iránnak szüksége van nukleáris energiára és igyekszik az ügyben diplomáciai megoldást találni.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Irán 16 napon belül atombombát gyárthat

Az amerikai külügyminisztérium szerint Irán az ENSZ Biztonsági Tanács követeléseit figyelmen kívül hagyva folytatja nukleáris programját, s ez annyit jelent, hogy 16 nap leforgása alatt képes lehet atombombát készíteni.

hvg.hu Világ

Irán fenyeget atommal, vagy őt fenyegetik vele?

Az Egyesült Államok fokozottan tervez egy esetleges légi csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen - írja a The New Yorker című lap. Az egyik lehetséges elképzelés szerint a földalatti nukleáris központok ellen taktikai atomtámadást intéznének, katonai szakértők azonban ezzel valódi eshetőségként nem számolnak.

Világ

Atommal Irán ellen?

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és...

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

Závada Pál: A magyar múlt szereplői voltak áldozatok, tettesek, bűntársak és szemlélők is

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik

A tanítóképzőket lenyelik az egyházak, a tanárképzés lassan összeomlik