szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Enyhíti aromán állampolgárok külföldre utazásának feltételeit egy szombaton érvénybe léptetett bukaresti sürgősségi kormányrendelet. Az április 15-étől hatályos román jogszabály szerint az Európai Unió tagállamaiba vagy a vízummentességgel felkereshető országokba utazó állampolgároknak ezentúl nem kell felmutatniuk kilépéskor az utazási célt igazoló külön iratot.

Vasile Blaga belügyminiszter szerint ezt az enyhítést az tette lehetővé, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent azoknak a román állampolgároknak a száma, akiket kizsuppoltak az uniós országokból. Ezek aránya ma már csak a kiutazóknak csupán 0,3 százalékát teszik ki - magyarázta.

A rendeletet szombaton ismertető román hírforrások ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a kiutazás többi feltétele - a menet-térti utazási jegy vagy a hazautazás költségeinek fedezésére szükséges legalább 150 euró, az egészségbiztosítás, a külföldön tartózkodás költségeire az uniós országok esetében napi 30 eurós (más országokban napi 20 eurós), de legalább 150, illetve 100 eurós összeg vagy hiteles meghívólevél felmutatása - továbbra is érvényben marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Új feltételekkel utazhatnak be a román állampolgárok

Megváltoznak a román állampolgárok Magyarországra történő utazásának feltételei: a román hatóságok szombattól meghívólevelet és 250 eurót kérnek bemutatásra kiutazó állampolgáraiktól - közölte a határőrség szóvivője.

eurohirek.hu Világ

Enyhítenek a román állampolgárok beutazásán

A román belügyminisztérium készülő törvénytervezete enyhítené a román állampolgárok határátlépésének jelenlegi feltételeit. Bukarest szerint a rendelet alkalmazása nem fokozza az illegális kivándorlást.

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Tóta W.: József és a színes, szélesvásznú bunga-bunga

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Új ajánlással állt elő az amerikai járványügy: 7-10 nap is elég lehet a karanténra

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop