szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olajszállításainak leállításával fenyegetőzik Csád, amennyiben a Világbank nem szabadítja fel az afrikai ország Londonban zárolt bankszámláját.

A Világbank egy Kamerunon áthaladó csővezeték finanszírozásáról állapodott meg Csáddal, Afrika legújabb olajexportőrével azzal a kikötéssel, hogy az olajeladásból származó bevételek többségét a szegénység enyhítésére fordítja az ország vezetése. Az év elején Deby elnök önkényesen felrúgta a haszon felhasználásáról kötött egyezséget, és a pénzt a hadseregre költötte, ezért a Világbank januárban felfüggesztette a kormánynak nyújtott hitel folyósítását.

A Világbank adatai szerint a kérdéses vezetéket működtető Exxon-Mobil amerikai olajtársaság vezette konzorcium 133 millió hordó olajat exportált Csádból 2003 októbere és 2005 decembere között. A közép-afrikai ország, amelynek olajkivitele nemzetközi méretekben elenyésző, minden hordónyi exportált olaj után 12,5 százalékos haszonrészesedést kapott, és ezzel 307 millió dollár jövedelemre tett szert. A vezetéken most naponta 160 ezer-170 ezer hordónyi olaj áramlik át.

Az államfő pénteken bejelentette, hogy Csád megszakítja kapcsolatait Szudánnal, és kilátásba helyezte a 200 ezer szudáni menekült kiűzését is, ha a nemzetközi közösség nem lép fel határozottabban "a csádi kormány elmozdítására tett szudáni kísérletekkel".

Deby rendszeresen a szomszédos Szudánt vádolja azzal, hogy felbérelt zsoldosokkal akarja megdönteni a csádi kormányt, amit Szudán következetesen visszautasít, ugyanakkor azt veti a csádi vezetés szemére, hogy támogatja a fegyvereseket Dáúr térségében, ahol arab milíciák és fekete lázadók harcolnak már csaknem három évtizede.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Csökken az olaj ára

Reggel még tovább csökkent a kőolaj ára a szabadpiacon az amerikai stratégiai tartalékok újabb, vártnál nagyobb növekedéséről szerdán megjelent adatok miatt.

MTI Gazdaság

Drágul a benzin és a gázolaj szerdán

Emeli bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdától a Mol. A Mol legutóbb március végén emelte ugyanekkora összegekkel az árakat.

MTI Gazdaság

Pénteken vegyesen alakul az olajár

Péntek reggel vegyesen alakult a kőolaj ára a szabadpiacon. Az amerikai referenciafajta kiigazításban olcsóbbodott, miután csütörtökön még drágult, az amerikai stratégiai benzintartalékok múlt heti, újabb fogyásáról szerdán megjelent adat miatt. Pénteken már inkább az hatott, hogy az amerikai kőolajtartalék ellenben tovább nőtt, újabb hétévi csúcsra, jelezvén, hogy az ellátás bőséges a világpiacon.

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Sokan csalást kiáltottak, miután az 5, 6, 7, 8, 9 és 10-es számokat húzták a dél-afrikai lottón

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Ingyen szobát kaphatnak az online tanuláshoz Bécsben a diákok

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek

Baby Yoda, Buzz Lightyear, Minnie egér: okosórát dob piacra a Vodafone és a Disney gyerekeknek