szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyolc embert rántott magával a halálba egy öngyilkos merénylő hétfőn az izraeli Tel-Avivban.

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy a Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, "megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért". Az izraeli rádióhoz azonban érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője. 

A detonáció a város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be, egy gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamász szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatban ítélte el a "terrorista támadást", és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy tovább romoljon a helyzet a térségben. Abbász szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek. A Hamász radikális palesztin szervezet szóvivője ugyanakkor az izraeli "agresszió" közvetlen következményének, "önvédelmi aktusnak" nevezte a merényletet.

Ehud Olmert kijelölt izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy a "szükséges módon" válaszolnak majd a terrorcselekményre. Elismerte, hogy az izraeli biztonsági erők minden erőfeszítésük ellenére sem lesznek soha képesek arra, hogy minden egyes terrorcselekményt meghiúsítsanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján