szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dunán nagyon súlyossá vált a helyzet, de a mostani árvízkárok elmaradnak a tavalyiaktól - összegezte a román belügyminiszter a dunai árvíz által sújtott vidékeken szerzett legfrissebb tapasztalatait.

Bár vasárnap óta a Duna Báziásnál megállapodott a másodpercenkénti 15 800 köbméteres vízhozamnál, s az előrejelzések ellenére úgy néz ki, hogy elmarad a 111 évvel ezelőtt mért 15 900 köbméteres rekordtól, a folyam több ezer kilométeres romániai szakaszán vasárnap óta rendkívül drámaira fordult a helyzet.

Pillanatnyilag legsúlyosabb a helyzet a Duna menti olténiai megyékben. Dolj megyében például, ahol helyenként tíz kilométerre "szélesedett" a folyam, tízezer ember kimenekítésével számolnak a helyhatósági szervek. Itt ugyanis több falut körülzárt és részben már el is öntött az árvíz, miután a Duna néhány helyen áttörte a védőgátakat. Hétfő déli helyszíni jelentések szerint itt és az Al-Duna menti dobrudzsai vidékeken - Konstanca és Tulcea megyékben - már több ezer személyt kellett kimenekíteni teherautókkal, csónakkal, helikopterrel az elárasztott vagy a víz által fenyegetett otthonaikból.

A hatóságok úgy döntöttek, hogy a korábbi két mesterségesen megnyitott rés után, hétfőn az Al-Dunán, a folyam egyik itteni ágán további két helyen réseket robbantanak a gátakon. Ezzel lakatlan, többnyire a korábbi évtizedekben lecsapolt területeket árasztanak el, hogy mentsék a lakott területeket.

A román vízügyi szakembereket idéző bukaresti média körülbelül két hétig elhúzódó, lassan levonuló árhullámmal számol. Ez azért veszélyes, mert az irdatlan víztömeg könnyen elsöpörheti a gátakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az ország területének 13 százaléka a folyók vízszintje alatt

Mintegy 12 ezer négyzetkilométer van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt, ami mutatja helyzet súlyosságát. Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén mindössze 5 milliméter alatti csapadék hullott, ami újabb árhullámot nem indított el az érintett folyókon.

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket

Maradona holttestével fotózkodtak, posztolták is a képeket