szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy orosz bíróság keddi döntése szerint jogellenes volt Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz olajmágnás januári magánzárkába helyezése.

A Jukosz olajipari vállalat egykori alapítóját azért büntették ötnapos magánzárkával, mert igazságügy-minisztériumi okmányokat találtak nála őrei. A börtönparancsnokság szerint a fogoly vétett ezzel a fegyintézetek belső szabályai ellen, amelyek szerint titkos állami dokumentumok nem lehetnek egy fegyenc birtokában.

A múlt májusban nyolc év szabadságvesztésre ítélt dúsgazdag olajmágnás ügyvédei panaszt tettek a krasznokamenszki bíróságon, úgy érvelve, hogy védencük jogosan birtokolta a fogva tartottak jogairól szóló igazságügyi dokumentumot, hiszen az már megjelent korábban a médiában. A szibériai város bírósága helyt adott érvelésüknek.

A Hodorkovszkijt óvó ügyvédi gárda voltaképpen azt kívánja bizonyítani a perekkel, hogy a hatóságok szándékosan kreálják ezeket az eseteket, mert elejét kívánják venni annak, hogy börtönbeli jó magaviseletére hivatkozva harmadolni lehessen Hodorkovszkij büntetését.

Az olajmágnás hívei azt állítják, hogy részben politikai ambíciói miatt csapott le Hodorkovszkijra a jelenlegi hatalom, részben pedig azért, mert az állam legalább részben vissza akarta szerezni az ellenőrzést az ország gazdasági életében döntő jelentőségű olajipar felett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hodorkovszkij gratulált Putyin születésnapjához

Vlagyimir Hodorkovszkij elítélt orosz olajmágnás gratulált Vlagyimir Putyin elnöknek 53. születésnapjára, "nyugalmat" kívánva neki az alkotmány szerinti 2008-as visszavonulása után a Kommerszant című orosz liberális lap pénteki számában.

MTI Világ

Hodorkovszkij padlót mos a börtönben

A nyolc évre ítélt Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás kedden ironikusan megköszönte az orosz hatóságoknak, hogy olyan kelet-szibériai vidékre küldték büntetésének letöltésére, ahová a cári önkényuralommal szembeszegült dekabristákat is száműztek a múltban.

MTI Világ

Újabb vádakat emelhetnek Hodorkovszkij ellen

Az orosz főügyészség még csütörtökön vagy pénteken újabb vádakat emelhet Mihail Hodorkovszkij, a Jukosz olajcég volt vezére és vele együtt nemrég elítélt üzlettársa, Platon Lebegyev ellen a Kommerszant szerint.

MTI Világ

A Kreml elleni harc folytatását ígéri Hodorkovszkij

"A Kremlben azt remélik, hogy Hodorkovszkijt hamarosan elfelejtik. Meg akarnak győzni titeket, barátaim, hogy a harcnak vége, hogy bele kell törődni az önző bürokraták uralmába. De ez nem igaz. A harc csak most kezdődik" - üzente támogatóinak a volt olajmágnás a délkelet-szibériai börtöntelepről.

MTI Világ

Hodorkovszkijt börtöntelepre küldték

Útnak indították egy börtöntelepre Mihail Hodorkovszkij orosz olajmágnást és a vele együtt jogerősen nyolc évre ítélt üzlettársát, Platon Lebegyevet - erősítette meg az orosz büntetésvégrehajtási felügyelet.

MTI Gazdaság

Újabb bűnűgyi eljárás Hodorkovszkij ellen

Az orosz főügyészség újabb eljárást indított a börtönbüntetését töltő Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás ellen, ezúttal egy titánszivacsgyár 10 százalékos pakettjének 1994-96 közötti eltulajdonításával gyanúsítva őt - adta hírül egy moszkvai lap pénteken.

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Leleplezte új elektromos sportmodelljét a Mini

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész