szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kézlevágással fenyegetett meg az iráni elnök kedden minden agresszort, amely az atomprogramja miatt a nemzetközi közösséggel vitában álló országára törne, és ragaszkodott ahhoz, hogy az iráni hadsereget a legkorszerűbb technológiával szereljék fel.

© AP
Mahmúd Ahmadinezsád a hadsereg napja alkalmából Teheránban egy katonai díszszemle résztvevői előtt hangsúlyozta: az iráni katonák a világ egyik legerősebb hadseregének tagjai, mert "Istenre támaszkodnak".

"Irán ellenségei ismerik a bátorságotokat, hiteteket és az iszlám melletti elkötelezettségeteket; Irán erős hadsereget hozott létre, amely képes erőteljesen megvédelmezni az iráni nemzet politikai határait és egységét, levágni bármilyen agresszor kezét és a homlokukra tűzni a becstelenség jelét" - hangoztatta.

Ahmadinezsád többek között úgy vélekedett, hogy az iráni hadsereget a legkorszerűbb eszközökkel kell felszerelni és a haderőnek állandó éberséget kell tanúsítania; az iráni hadsereg mindazonáltal a békét fogja szolgálni, nem jelent fenyegetést egyetlen országra nézve sem.

Az elmúlt időben egyre növekszik a feszültség Irán és a nemzetközi közösség között Teherán vitatott nukleáris tevékenysége miatt. Az Egyesült Államok, Izrael és Franciaország azzal vádolja Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit iráni részről tagadnak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa április végéig adott időt Teheránnak urándúsító tevékenysége befagyasztására. Teherán egy hete viszont bejelentette, hogy sikerült az atomerőművekben való használhatóság szintjéig - 3,5 százalékig - uránt dúsítania, s folytatja a munkát ipari méretű urándúsítás érdekében. Ahmadinezsád azóta minden korábbinál kihívóbb hangnemben védelmezi az atomprogram folytatására vonatkozó iráni döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Irán fenyeget atommal, vagy őt fenyegetik vele?

Az Egyesült Államok fokozottan tervez egy esetleges légi csapást az iráni nukleáris létesítmények ellen - írja a The New Yorker című lap. Az egyik lehetséges elképzelés szerint a földalatti nukleáris központok ellen taktikai atomtámadást intéznének, katonai szakértők azonban ezzel valódi eshetőségként nem számolnak.

hvg.hu Világ

Öngyilkos kommandót állított fel Irán?

Irán negyvenezer öngyilkos merénylőből álló „hadsereget” állított fel – állítja egy brit lap. A merénylők feladata, hogy a nyugati világban és Izraelben csapást mérjenek különféle célpontokra - amennyiben támadás érné az ázsiai ország nukleáris létesítményeinek valamelyikét.

Világ

Atommal Irán ellen?

Az Iránnal szembeni konfliktus megoldására Washingtonban titokban elkezdtek tervezni egy átfogó légicsapást, és...

hvg.hu Világ

Irán 16 napon belül atombombát gyárthat

Az amerikai külügyminisztérium szerint Irán az ENSZ Biztonsági Tanács követeléseit figyelmen kívül hagyva folytatja nukleáris programját, s ez annyit jelent, hogy 16 nap leforgása alatt képes lehet atombombát készíteni.

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Újabb bozóttüzektől rettegnek Ausztráliában

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

Dél-koreai vakcinafejlesztőket támadtak meg észak-koreai hackerek

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót