szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rakétalövedékeket lőtt ki egy gázai fémüzemre hétfő este egy izraeli harci helikopter. Egyelőre sem személyi sérülésről, sem jelentős anyagi kárról nem érkezett jelentés. A támadást azt követően hajtották végre, hogy Tel-Avivban egy palesztin öngyilkos merénylő felrobbantva magát kilenc ember életét oltotta ki.

Az izraeli hadsereg a Gáza elleni csapásméréseit azzal indokolja, hogy igyekszik megakadályozni azt, hogy az övezetben élő palesztinok rakétákat készítsenek, amelyeket aztán izraeli területekre lőnek ki. A most célba vett zejtuni gyárat korábban már többször érte támadás.

A hétfői tel-avivi merénylet után Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a fegyveres erők egyetértésével javasolta, hogy Ciszjordánia északi részét különítsék el a többi palesztin területtől. A tárcavezető szerint így elejét lehet venni annak, hogy a palesztinok Túl-Karm és Dzsenín, illetve a délebbre lévő Nablúsz és Rámalláh között szabadon mozogjanak, a merénylő ugyanis ebből a térségből érkezett Tel-Avivba.

Mofaz ugyancsak indítványozta, hogy fokozzák a merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet elleni megtorló akciókat, így vezetőinek a likvidálását is kívánatosnak tartotta a miniszter.

Fokozott készültség

Közben fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget is, attól tartva, hogy az előző napi véres öngyilkos merénylet után újabb hasonló támadások veszélyeztethetik a zsidó állam biztonságát. Az izraeli rendőrség kedden megerősítette járőreit Jeruzsálem körül és a Ciszjordániát az izraeli területekről elválasztó zöld vonal mentén.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök várhatóan egyeztetést tart majd Saul Mofaz védelmi, Cipi Livni külügy- és Gideon Ezra közbiztonsági miniszterrel arról, hogy milyen további intézkedések bevezetését látják szükségesnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Különleges csillagászati esemény jön, 60 év múlva láthatunk újra ilyet

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Prieger Zsolt: Operettországban a merész farkasból bármikor lehet engedelmes kutya

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában