szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legújabb értesülések szerint két magyar áldozata is van a hétfői telaviv-i merényletnek: Boda Piroska és Bessenyei Rozália. Az izraeli hatóságok letartóztatták a merénylő apját, egyelőre nem szándékoznak megtorló akciót indítani.

A 16 éves merénylő
Korábban jelentettük, hogy Boda Piroska személyében erdélyi magyar áldozata volt a tel-avivi gyilkos merényletnek, amely nyolc halálos áldozatot követelt.  Több tucat sebesültet kórházba kellett szállítani. Kiderült, hogy Bessenyei Rozália is az áldozatok között van. Mindketten romániai állampolgárok voltak - egyes meg nem erősített jelentések szerint Nagybányáról, és turista vízummal tartózkódtak Izraelben, ahol munkát vállaltak. Balsorsuk hozta őket a tel-avivi autóbuszpályaudvar büféjéhez, amikor a robbanás történt. 

Mariana Stoica, Románia izraeli nagykövete elmondta, hogy  az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős, nagybányai Besenyei Rozália érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Netánjában idősgondozóként. Éppen húsvéti szabadságukat töltötték Tel-Avivban a merénylet idején. Besenyei Rozáliáról tudni lehet, hogy özvegyasszony volt, a férje tavaly hunyt el. Egyetlen fia, Róbert Nagybányán él. A másik áldozatnak, Boda Piroskának egy lánya van, Réka.

Izraelben jelenleg 25 ezer román állampolgár tartózkodik munkavállalás céljából. Közülük 15 ezren nők. Elsősorban öregek ápolásával foglalkoznak.

Románia izraeli nagykövetsége nagy figyelemmel kíséri sorsukat - mondta a nagykövet asszony, hozzáfűzve, hogy a munkavállaló románok összetartó közösséget alkotnak. Nyelvileg nincsenek elszigetelve, több román nyelvű újságot is olvashatnak ebben az országban. Két román nyelvű lap például a Moldovából, Erdélyből és Craiovából kitelepült romániai zsidók számára jött létre. De van egy olyan lap is, amelyik csak a román munkavállalóknak szól - mondta a misszióvezető. 

Az Izraelben dolgozók a romániai jövedelmi viszonyokhoz képest jól keresnek, így sok pénzt tudnak hazaküldeni, mindegyik próbál otthon ebből a pénzből házat is építeni. Más kérdés, hogy a nyugat-európai országokban még jobban keresnek, ezért az utóbbi években sokan távoztak Izraelből. A nagykövet asszony felidézte: kiküldetésének kezdetekor (2001-2002-ben) csaknem 250 ezer román munkavállaló dolgozott ebben az országban, többségük Spanyolországba, Görögországba, Portugáliába és Olaszországba utazott tovább.

Az izraeli kormány döntése értelmében egyelőre nem indítanak katonai akciót a merénylet megtorlására. Letartóztatták a merénylő apját és két barátját, továbbá nyomoznak azután a Mercedes után, amelyik átsegítette a merénylőt a biztonsági határon. Bevonták három Hamasz képviselő jeruzsálemi tartózkodási engedélyét, és gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a Hamász Jeruzsálemben megtartsa a szerdára kitűzött nagygyűlését.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától