szerző:
MTI

A Boeing repülőgépgyártó vállalatnál és a Microsoft cégnél kezdte meg Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök egyesült államokbeli látogatását az északnyugati Seattle városában, George Bush amerikai elnök csütörtökön fogadja kínai vendégét a Fehér Házban.

Hu Csin-taót a nyugati parti városban tüntetők százai fogadták. A Microsoft üzemének a kapuja előtt transzparenseiken az Internet-cenzúra beszüntetését, illetve a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. 

Hu Csin-tao helyi idő szerint kedd este találkozott Bill Gates-szel, a Microsoft alapítójával és elnökével. A kínai elnök megerősítette, hogy országa szigorúan fellép az illegális szoftverkereskedelem és használat ellen.

Kína az utóbbi hónapban összesen 16 milliárd dolláros üzleteket kötött amerikai vállalatokkal, cégekkel, köztük a Boeing, illetve a Microsoft céggel. Kína 80 Boeing-gépet rendelt meg 4,6 milliárd dollárért, a legnagyobb kínai személyi számítógépgyár, a Lenovo termékeit pedig Microsoft Windows szoftverrel látják el. A sajtó ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a Boeing az utóbbi években folyamatosan növelte eladásait, míg a Microsoft egy évtizeden át küzdött azért, hogy egyről a kettőre jusson a kínai piacon. Amerikai adatok szerint a Kínában használt szoftverek 90 százaléka még mindig illegális másolat. Hu Csin-tao csütörtöki washingtoni vizitje állami látogatás külsőségeivel felruházott munkalátogatás lesz. 

Kína nagy súlyt helyez arra, hogy a világ lássa, elnökét a világ első számú hatalma kellő tisztelettel fogadja. Pekingben ezért elutasították, hogy Hu Csin-tao az amerikai elnök crawfordi birtokán töltsön el két napot és inkább az állami vizit mellett döntöttek. A Fehér Ház azonban nem adta meg az állami látogatás minden ismérvét. Nem lesz díszvacsora, csak munkaebéd, a vendéget azonban 21 ágyúlövéssel és katonai tiszteletadással fogadják a Fehér Ház pázsitján, mielőtt megkezdenék a tárgyalásokat az Ovális Irodában. 

Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnöki tisztségében most látogatott el először az Egyesült Államokba. Tulajdonképpen már tavaly szeptemberben sort akartak keríteni rá, de azt a Katrina hurrikán miatt elhalasztották. Kínai elnök utoljára 1997-ben járt az Egyesült Államokban Csiang Cö-min (Jiang Zemin) személyében. Kína gazdaságának a súlya akkor a mainak csak a felét tette ki. Az amerikai kereskedelmi deficit Kínával szemben mára elérte a 200 milliárd dollárt. 

A tárgyalásokon a kereskedelmi és energiapolitikai ellentétek állnak az előtérben, de szó lesz Irán, Észak-Korea és Tajvan témájáról is. Az amerikai elnök a hírek szerint fel fogja vetni szőr mentén az emberi jogok kínai érvényesülésének a kérdését is.

Az Egyesült Államok kimondatlanul már-már stratégiai partnerként kezeli Kínát, erre utal, hogy igényt tart az együttműködésére az észak-koreai és iráni nukleáris ambíciók megállításában, mint ahogy a globális gazdaság stabilizálásában is, miközben a washingtoni kongresszusban erőteljes kétségeket táplálnak a pragmatista megközelítéssel szemben. 

Az iráni kőolajat importáló Kína a Biztonsági Tanácsban ellenzi Washingtonnak azt a törekvését, hogy a testület hozzon szankciókat Irán ellen nukleáris programja miatt, amelynek a valódi célja az Egyesült Államok és szövetségesei szerint atomfegyver kifejlesztése. Bush elnök előre jelezte, hogy szóba hozza Irán ügyét az Ovális Irodában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Kína lépéseket tesz a szoftver-kalózkodás ellen

Pekingben betiltják a szoftver nélkül árult személyi számítógépek - az úgynevezett "meztelen komputerek" - értékesítését, hogy ezzel kiiktassák a kalóz operációs rendszerek piacát.

MTI/hvg.hu Kult

Debütált Kínában a Rolling Stones

Kultúrtörténeti eseményre került sor szombaton este Sanghajban; első ízben lépett fel Kínában minden idők legnagyobb rock and roll-zenekara, a Rolling Stones.

MTI Világ

Kínai negyed épül Bukarest mellett

A nyugati világvárosok kínai negyedeihez hasonlóan Bukarest északkeleti, Colentina negyedének közelében China Town építése kezdődött, amelyet európai jelentőségű kereskedelmi központtá akarnak fejleszteni.

MTI Gazdaság

Dömpingvám a kínai és vietnami cipőkre

Várhatóan dömpingvámot vezet be a kínai és vietnami bőrcipőkre az Európai Bizottság. A javaslat szerint a kínai cipőknél 19,4, a vietnámiaknál 16,8 százalékra emelik a vámot.

MTI/hvg.hu Tech

Amerikaiak, oroszok és kínaiak a Holdon bányásznának héliumot

Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország is űrhajósokat akar küldeni a Holdra, de a nekibuzdulás ezúttal nem annyira a presztízzsel, mint inkább azzal függ össze, hogy nagy haszonnal kecsegtet egy Holdon nyitandó bánya – írta a Die Welt című német lap.

MTI Világ

Európai ügyvédet fogadnak a kínai gyártók

A kínai cipő gyártók jogi lépéseket terveznek, egy 300 ezer eurós alapot terveznek "összedobni", hogy ebből fizessék az európai ügyvédeket. Az Európai Unió április 7-től dömpingvámot tervez a kínai és vietnami bőrcipőkre, a következő öt hónapban fokozatosan emelik a vámételt, 4 százalékról 19,4 százalékra a kínai, és 16,8 százalékra a vietnami cipők esetében.

MTI Világ

Kína vállalásai ellenére tovább szennyezi a környezetet

Kína eddig alig felét teljesítette azoknak a környezetvédelmi vállalásoknak, amelyeket célként tűzött ki a következő évekre. Ennek oka elsősorban a gyors gazdasági növekedés, az erőművek, ipari üzemek növekvő szennyező-anyag kibocsátása.

Magyar virtus: eladó egy billenőplatós Kispolszki

Magyar virtus: eladó egy billenőplatós Kispolszki

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Bibliai ihletésű neve lett Kim Kardashian és Kanye West negyedik gyerekének

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Hollandia győzött az Eurovíziós Dalfesztiválon

Ez a memóriakártya akkora, mint a körme, mégis 1024 gigányi adat fér rá

Ez a memóriakártya akkora, mint a körme, mégis 1024 gigányi adat fér rá

Kunetz Zsombor a Fülkében: Egy főorvosnak 3 millió, egy kezdőnek 600 ezer járna

Kunetz Zsombor a Fülkében: Egy főorvosnak 3 millió, egy kezdőnek 600 ezer járna

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban

Szijjártó Péter amerikai fegyverekért lobbizott Washingtonban