szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyszabású terroristaellenes akciót kezdett a francia és az olasz rendőrség, tucatnyi embert vettek őrizetbe szerdán.

Tucatnyi embert őrizetbe vettek Franciaországban és Olaszországban annak a nagyszabású terroristaellenes akciónak a keretében, amelyet szerda reggel közösen indított a két ország rendőrsége iszlámista terroristák pénzelésének felszámolása érdekében - közölték diplomáciai és rendőrségi forrásokból.

A dél-olaszországi Nápoly rendőrsége közölte, hogy a két országban nyolc algériai és két olasz állampolgárt vettek őrizetbe. A francia fővárosban a nyomozáshoz közel álló források pedig arról számoltak be, hogy a dél-franciaországi Marseille-ben és környékén öt, Nápolyban és térségében pedig hat személyt állítottak elő.

Az őrizetbe vettek ellen európai elfogatási parancs volt érvényben. A hatóságok azzal gyanúsítják őket, hogy különböző bűncselekményekből, közöttük okirat-hamisításból származó bevételeikkel iszlámista terroristák tevékenységét pénzelték. A gyanúsítottak feltehetően kapcsolatban álltak az Igehirdetés és Harc Szalafista Csoportja (GSPC) nevű algériai terrorszervezettel, amely állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal ápol kapcsolatokat.

Az ANSA olasz hírügynökség értesülése szerint a hatóságok látókörébe került személyek szinte heti rendszerességgel küldtek hamis iratokat turistabuszokon Nápolyból Marseille-be, hogy ellássák a dél-franciaországi hamisokirat-piacot. A francia és az olasz rendőrség egyéves nyomozást követően csapott le a gyanúsítottakra - fűzte hozzá az olasz hírügynökség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!