szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Apadt a vízszint a megáradt szerbiai folyókban, de a Tisza dunai torkolatánál továbbra is kritikus a helyzet. Közben szakadnak a gátak Romániában.


Hétfőn a Duna, a Száva és a Tisza is apadt egész szerbiai szakaszán, és a szakemberek szerint ez a kedvező tendencia folytatódik majd az elkövetkező napokban is. Ám a két hete tartó áradás és az elhúzódó apadás miatt veszélyben vannak a rosszabb minőségű gátak, kiváltképpen a folyó dunai torkolatánál.
 
A Tisza dunai torkolatánál fekvő Titelben arra figyelmeztetnek, hogy megszaporodtak a buzgárok, fennáll a gátszakadás veszélye a térségben.

A Duna vize több helyen is átszakította a gátakat Romániában, emiatt újabb településekről kell kiköltöztetni a lakosokat.
 
Hétfőre virradóra a déli Dolj megyében lévő Bistret térségében három helyen is átszakadt a gát, emiatt a hatóságok több mint kilencezer embert készülnek kitelepíteni.

Gátszakadás miatt 130 családnak el kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra a romániai Kostanca megyében lévő Oltina faluban, eközben az ország déli részén fekvő Dolj megyében nem romlott a helyzet, de a kitelepítetteknek még várniuk kell a hazatérésre.

A hivatalos hétvégi árvízi összesítő adatokból kiderült, hogy tizenkét román megyét érintett eddig az árvíz, 5500 ember volt kénytelen elhagynia lakhelyét, 147 település van veszélyben, 848 ház került víz alá, 221 ház összeomlott, 120 épület pedig bármelyik pillanatban ugyanerre a sorsra juthat. Összesen mintegy 21 ezer hektár mezőgazdasági területet árasztottak el "irányítottan", több mint 500 kilométernyi autóutat öntött el az áradás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Árvíz: elúszik a költségvetési tartalék

Lényegében az egész költségvetési tartalékot igénybe veszik az árvízzel kapcsolatos kiadások - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő a Délmagyarország című napilapban.

MTI Itthon

Kritikus a helyzet a Köröszugban

A Tiszán és mellékfolyóin várhatóan még egy hétig fennmarad a jelenlegi kritikus árvízi helyzet; három helyen is átázott a töltés a Köröszugban; tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma.

MTI Itthon

Nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2.428 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

hvg.hu Világ

Árvíz: a természetvédők a román kormányt vádolják

A már több mint ötezer ember kilakoltatását eredményező dunai árvíz okaként a román kormány kizárólag a magas vízállást emlegeti, ám egyre több független környezetvédelmi szakember emeli föl szavát a természetes védelmi hiányosságokkal kapcsolatban.