szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig tízezer ember volt kénytelen elhagynia otthonát Románia tizenkét Duna menti megyéjében a feltartóztathatatlannak tűnő árvíz miatt, amely összesen százötven települést érint, és több mint nyolcszáz ház került víz alá, kétszáz épület teljesen összeomlott.

A hétfői és keddi gátszakadások miatt egyre több helység került veszélybe, s mind több embert kellett kitelepíteni, miközben a katonaság bevonásával folynak a gáterősítő munkálatok. Összesen 570 román katonát vetettek be az ország tizenhárom településének védelmében a déli Dolj, illetve a dél-keleti Braila és Calarasi megyében. Hetvenöt katonai műszaki eszközt használnak a munkálatokban. 

Meglehetősen válságos a helyzet Tulcea megyében, a Duna-delta vidékén, miután a Ceatalchioinál álló gát nem bírt ellenállni a víz nyomásának. Tulcea városnál a víz szintje elérte a száz éves rekordot, a 437 centimétert. Ceatalchioinál és a közelében lévő Salceni-nél egy mezőgazdasági telepről több mint tízezer háziállatot kellett elszállítani. 

A dél-keleti Calarasi megyében is drámai állapotok uralkodnak. Keddre virradóra ugyanis átszakadt a Spantov falut védő gát, s emiatt több mint 240 lakóház került közvetlen veszélybe. Az előretörő víz néhány óra alatt elnyelt több mint negyven háztáji gazdaságot. 

A katonák, csendőrök és tűzoltók Stanceánál hatalmas erőfeszítéseket tesznek a nagyobb bajok megelőzésére, elsősorban azt igyekeznek megakadályozni, hogy az ár ne érje el az országút Chiselet és Spantov közötti szakaszát. Chiselet faluból egyébként a hatóságok kiköltöztetnek több mint ezer lakót, mert irányítottan kívánnak elárasztani ottani területeket Oltenita falu védelme érdekében. 

A déli Dolj megye továbbra is az eddig legsúlyosabban érintett körzet. Bistret továbbra is veszélyeztetett, másfélezer embert ki is költöztettek azokból a negyedekből, amelyeket biztosan eláraszt a folyó. Bistretől hatvan kilométerre csaknem háromezer ember hagyta el Sarata falut, mivel a víz már elérte a kertek alját.  

Bajok vannak a Fekete-tenger mentén fekvő Konstanca megyében, ahol a gátak ugyancsak átszakadtak. Oltina faluból háromszáz embert evakuáltak. A hatóságok gátrobbantás révén terveznek irányítottan elárasztani egy tízezer hektáros lakatlan területet, így remélve megkímélni az ottani vasútvonalat és országutat. 

Calin Popescu Tariceanu román kormányfő azt hangsúlyozta, hogy - habár a Duna vízhozama fokozatosan csökken - a vészhelyzet azonban nem múlik el még az érintett helyszíneken, mivel a gátak egy része átázott, és rendkívül nagy nyomás nehezedik rájuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma

Tovább nőtt az árvíz miatt kitelepítettek száma, eddig 2.428 embernek kellett elhagynia otthonát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

hvg.hu Világ

Árvíz: a természetvédők a román kormányt vádolják

A már több mint ötezer ember kilakoltatását eredményező dunai árvíz okaként a román kormány kizárólag a magas vízállást emlegeti, ám egyre több független környezetvédelmi szakember emeli föl szavát a természetes védelmi hiányosságokkal kapcsolatban.

MTI Itthon

Árvíz: elúszik a költségvetési tartalék

Lényegében az egész költségvetési tartalékot igénybe veszik az árvízzel kapcsolatos kiadások - közölte Gyurcsány Ferenc kormányfő a Délmagyarország című napilapban.